Son günlerde sosyal medya ve bazı farklı mecralarda kasıtlı olarak gündeme getirilen ve toplumda algı oluşturularak yıpratılmak istenen AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. haberleri ile ilgili kurum kamuoyuna bilgilendirme yaptı.

Yapılan bilgilendirme aşağıdaki şekilde tüketicilerin sorularına yanıt aranarak iddiaların gerçeği yansıtmadığı kamuoyunun bilgisine sunuldu;

Akedaş Elektrik Perakande A.Ş.'den yapılan açıklama şu şekilde;

Elektrik Piyasasında Tarife Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Akedaş Elektrik Perakende Satış A.Ş. olarak biz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen ve resmi gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Mevzuatlarına göre işlem yapan ve yine EPDK tarafından belirli dönemlerde düzenlenip yayınlanan fiyatlar ile tüketicilerinin abonelik ve faturalama işlemlerini gerçekleştiren bir görevli tedarik şirketiyiz. Elektrik Piyasasında tarifeler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 3 ayda bir düzenlenip yayınlanan tarifeler ile belirlenmekteyken son 2 aydır, aylık olarak revize edilmektedir. Söz konusu tarife tablolarına EPDK’nın resmi web sitesine www.epdk.org.tr adresinden, tarife sekmesinde yer alan “ Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tabloları” linkinden erişim sağlanabilmektedir. Tüketicilerimiz de bu adresten fiyatları takip edebilir, tarife tablolarını inceleyebilirler.

Neden Ulusal Tarife?

Son dönemde özellikle son 2 aydır, ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum ve döviz kurundaki artışlar elektrik piyasasını da önemli ölçüde etkilemektedir. Tarifelerde değişimler ortaya çıkmış ve tüketicilerimiz serbest tüketici sözleşmesini imzalamak yoluyla indirimli elektrik kullanmaktayken, Enerji Piyasasında gerçekleşen maliyetlerin artışından dolayı, ulusal tarifenin serbest tüketici tarifesine göre daha avantajlı hale gelmiştir. Bu nedenle tarafımızdan, tüketicilerimize sms, sözleşmeye davet, e-mail yolları ile bildirim yapılarak aboneliklerinin daha avantajlı olan ulusal tarife portföyüne geçişleri sağlanmaktadır. Yani bu geçiş aslında biz tüketicilerin avantajına bir durum. Tabi ki bu durum tüketicilerimizin avantajının sağlandığı bir durum zaten bizim Akedaş olarak misyonumuz her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, onlara en güvenli hizmeti sunmak ve çocuklarımızın geleceğine sürdürülebilir bir değer katmaktır. Bu noktada tüketicilerimizin avantajlarını düşünmek tabi bizim için son derece önemli.

Bu geçiş sürecinde neden Perakende Satış Sözleşmesi imzalamamız gerekiyor?

Tarife değişikliği gerçekleştiğinde tüketicinin abonelik için bir perakende satış sözleşmesi imzalaması gerekir. Perakende satış sözleşmesi; elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliği hükümleri çerçevesinde görevli perakende satış şirketi ile müşteri arasında imzalanan, elektrik enerjisi ve/veya kapasite temini ile hizmet alımına yönelik olarak yapılan ticari faaliyetlere ilişkin koşul ve hükümleri kapsayan sözleşmedir.

Geçiş sürecinde mevcut güvence bedeli iadesi yapılıyor mu?

30.05.2018 tarihinde 30436 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 29 “Güvence Bedelinin İadesi” başlıklı maddesi gereği tüketicilerimizin mevcutta bulunan güvence bedellerinin güncellenme işlemleri yine Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde yer alan hesaplamalara göre yapılarak, tüketicimizin şirketimize olan borçlarının ödenmesine müteakip varsa kalan güvence bedeli müşterimize iade edilir.

Ödememiz Gereken Güvence Bedeli Ne Kadar?

30.05.2018 tarihinde 30436 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. Maddesi gereği Güvence Bedeli hesaplamalarında EPDK’nın 13.12.2017 tarihli kurur kararına göre yayımlamış olduğu birim fiyatlar kullanılmaktadır. Bu tutar abone grubuna göre değişiklik arz etmektedir. Tüketicilerimiz Tüketici İşlem Merkezlerimize geldiklerinde zaten bu hesaplamalar yapılmaktadır.

Geçiş sürecinde güvence bedeli dışında ödememiz gereken bedel var mı?

Hayır, bu geçiş sırasında tüketicilerimizin güvence bedeli dışında ödemeleri gereken hiçbir ek ücret yoktur. Yani şirketimiz bu geçişten hiçbir şekilde işlem ücreti almamaktadır.

Peki bu geçiş süreci sadece Akedaş’a özel bir durum mu yoksa tüm Türkiye’de gerçekleşen bir durum mu?

Hayır, Akedaş’a özel bir durum değil. Elektrik Piyasasındaki fiyatlardan dolayı Serbest Tüketici Tarifesinin avantajını yitirmesi ve Ulusal Tarifenin Serbest Tüketici Tarifesinden daha avantajlı hale gelmesinden dolayı Türkiye genelindeki serbest tüketicilerin büyük çoğunluğunun Ulusal Tarifeye geçişi sağlanmaya devam etmekte.

Bu işlemlerin hepsi siz değerli tüketicilerimizin daha avantajlı tarifeden faydalanması için gerçekleştirilmektedir. Bütün enerjimizle sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaktayız” denildi.

Editör: Haber Merkezi