Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakların ağırlığını artırma stratejisi doğrultusunda yıl sonuna kadar ilk kömür ve ilk güneş lisansı ihalelerinin gerçekleştirileceğini söyledi. 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Bereket Enerji Grubu’nun açılış için bulunduğu Denizli'de, Türkiye'nin en büyük linyit rezervini elinde bulunduran Afşin-Elbistan bölgesini ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin büyümesinden, yatırımından, enerji sektörünün geliştirilmesinden vazgeçemeyeceğinin altını çizen Bakan Albayrak şöyle devam etti: 

“Bunu yapmak için her zamankinden çok daha fazla çalışmak zorundayız. Bakanlık olarak doğalgaz, elektrik üretim ve madencilik başta olmak üzere yerli ve yenilenebilir dönüşümünü çok kısa sürede atacağımız adımlarla hayata geçiriyoruz. Yıl sonuna doğru yerli ve yenilenebilir stratejimizin ilk ayakları olarak yerli kaynaklar konusunda yerli kömürle ilgili ilk ihalemizi yapıyoruz. Yerli ve yenilenebilir çerçevesinde ise güneş ihalemizi yapacağız. Sadece yerli kaynakların yüksek oranda kullanılması değil, aynı zamanda bir Ar-Ge merkezi oluşturulması doğrultusunda ilk adımları atacağız. 2053"ün 2071'in ülkesini hayal ediyorsak, ileriye bakmalıyız. Bu stratejik vizyondan hareketle, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bu stratejik vizyondan hareketle, 15 Temmuz öncesinden çok daha fazla çalışmak zorundayız.”

Bugün Dünden, Yarın Bugünden İyi 

Enerji altyapımızı, uluslararası arz talep dengesi, kaynakların keşfi, aklınıza gelebilecek her alanda kaynak çeşitliliğinin oluşturulması, alternatif kaynaklara her türlü yatırımın yapılması, nükleer, güneş, rüzgar, jeotermal, yerli kömür ve HES'ler dahil. Hepsinde en iyisini en uygununu, en gelişmişini, ülkenin maliyet ve gelişmişlik noktasına taşımak için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Bugünümüz dünden daha iyi, yarınımız bugünden daha iyi olacak. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın."  

Kömür ve Güneş İçin İhaleler Yolda

Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) gerçekleştirdiği ziyarette de yerli kömür ve güneşte yeni ihalelerin yapılacağı bir sürece girildiğini dile getirdi. Albayrak, yıl sonundan önce gerçekleştirilecek kömür ihalesiyle ilgili 5-6 bölge belirlediklerini, bu bölgeleri iki kritere göre değerlendirdiklerini söyledi.

Birinci kriterin bölgedeki arz talep dengesi olduğunu anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"İkincisi de o bölgedeki rezervlerin kalorifik değeri, yapılacak yatırımın geri dönüşü ve etkisi. Kömür rezervlerimizin kalorifik değeri ortalama 2 bin kalorinin üzerinde. Eski keşifli rezervlerde bin 200 kaloriden bahsederken, AK Parti döneminde bu rakamlar 2 binin üzerine çıktı. Bu çerçevede Özelleştirme İdaresiyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda özellikle İç Anadolu Ankara bölgesinde Çayırhan öne çıkıyor. Önümüzdeki hafta içinde ilana çıkacağını düşünüyoruz. Buradaki teknik detay da mevcut sahanın işletme devir hakkıyla elektrik alım garantisine dayalı açık eksiltme usulüyle 700-800 megavatlık kapasiteden elektriği kamuya en uygun şekilde sağlayacak bir yatırım olacak. Bir milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz. Hem yerli kaynakları hem de istihdamın önünü açıp hem de maliyetleri aşağı çekeceğiz."

 

Editör: Haber Merkezi