Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş’ın öncelikli gündem maddeleri arasında olan ve kamuoyunun yakından takip ettiği Aksu Çayı’nın fabrika atıklarından arıtılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçmek için gerekli tüm tedbirler alınacağını belirten Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, "Çalışmalar neticesinde ilk olarak; Aksu Çayı’nda kirliliğe neden olan tesislerin kapasiteleri, faaliyetleri sonrasında oluşan atık 6su miktarları ve atık su arıtma tesislerinin kapasiteleri belirlendi.

Valiliğimizce DOĞAKA’ya fizibilitesi yaptırılan sanayi tesislerinden kaynaklı atık suların, 60 km’lik kapalı kolektör hattıyla toplanarak, 130.000 metre küp-günlük nihai arıtma tesisine yönlendirilmesi ve uygun yöntemle arıtımı sağlandıktan sonra Sır Barajı’na deşarjına yönelik çalışma yapıldı.

Çevre ve Şehircilik personeli ile TÜBİTAK-MAM (Marmara Araştırma Merkezi) uzmanları tarafından ayrıntılı raporlar hazırlanıp, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı aracılığıyla ilgili işletmelere iletildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, TÜBİTAK-MAM yetkilileri ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odası yönetimi ve sektör temsilcilerinin katılımıyla 5 adet bilgilendirme toplantısı yapıldı.  Söz konusu toplantılar neticesinde 5 firma arıtma tesislerinde revizyon işlemlerine başlamış, 4 firma da arıtma tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulundu." dedi.

Kahramanmaraş'ta endüstriyel atık su oluşturan 50 adet sanayi tesisine rastlandığını belirten Özkan, " Valiliğimiz talimatıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinden komisyon oluşturulmuş ve bu komisyonlar marifetiyle ilgili tesislere 65 gece denetimi yapılmıştır. 2015-2018 yılları arasında 422 adet denetim yapılmış, 18 tesise 1.479.549 TL idari yaptırım uygulandı. 2018 yılında 609 denetim gerçekleştirilmiş, 18 ihlal için 1.762.669 TL,  2019 yılında 6 ihlal suçu için 1.480.177 TL idari yaptırım uygulanmıştır. Aksu Çayı ve doğanın kirletilmesine yönelik tehditler devam ettikçe, Valiliğimiz tarafından eğitim, bilgilendirme, önleyici tedbir ve kirleten tesislere yaptırımlar artarak devam edecek. Valiliğimiz tarafından yapılan ve planlanan çalışmalarla, Aksu Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçmek için gerekli tüm tedbirler alınacak" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi