Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, yılın son meclis kurulu toplantısında 2015 yılının çiftçiler açısından değerlendirmesini yaptı.

Ziraat Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Akpınar, 2015 yılının yağışlı geçmesinden dolayı bereketli bir yıl olduğunu söyledi. 

Afşin’deki çiftçinin ürettiği ürünlerin karşılığını almasının çiftçi temsilcisi olarak kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Akpınar, “Her şeyden önce 2015 yılı tüm çiftçilerimiz için verimli geçmiş olup mahsul bazında bereketli geçti. Oda olarak her zamanki gibi çiftçilerin tüm sorunlarına çözüm bulmaya çalıştık ve odamızın tüm imkânlarını kullandık. Çiftçilerimizin toprak analizi yaptırmakta ki zorluklarına istinaden odamız analiz laboratuarıyla anlaşılarak çiftçilerimizin toprak analizlerini uygun fiyata yaptırmaktayız” dedi.

2015 yılı içerisinde şeker fabrikası, çiftçilerin taleplerini tam karşılayamadığına da değinen Akpınar, “ Afşin’imizde şeker pancarı üreticileri ara sıra problem yaşadı. Bu konuda şeker fabrikası yetkilileri ve şefleri ile görüşme halinde olduk ve çiftçilerimizi mağdur etmemeye çalıştık. 2016 yılında gerekli tüm tedbirlerin alınması için şeker fabrikamız ile görüşmelerimiz olacak” diye konuştu.

Adatepe’nin bölgenin verimli topraklarına can vereceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Akpınar, “ Bölgemizin en önemli yatırımlarından biri olan Adatepe Barajı tamamlandı. Bu yatırıma ek olarak isen bölge çiftçimizi yakından ilgilendiren sulama kanalları inşaatı başladı. Bu hizmetin tamamlanmasını çiftçilerimizle birlikte deyim yerindeyse bizlerde dört gözle bekliyoruz. Karakuz Barajı’nın tamamlanarak hizmete kazandırılması için Tarım Bakanımız ile gerekli görüşmeleri yapacağız” açıklamasında bulundu.

Çiftçilerimizin daha iyi hizmet sunmak adına genel merkez tarafından hazırlanan merkezi otomasyon sistemi Türkiye Ziraat Odaları Birliği Bilgi Sistemine (ZOBİS) geçiş yapıldığını belirten Akpınar, çiftçilerin SGK evraklarını artık dijital ortamda gönderildiğini kaydetti.

2016 yılı için Afşin tarımında gerekli tedbirlerin alınacağına da değinen Akpınar, “Termik Santralleri dolayısıyla ayçiçeğinde verim düşmekte. Şeker fabrikası yetkililerimizle görüşerek Afşin için 2016 şeker pancarı kotalarının artırılması için uğraşacağız. İğdemlik Mahallesinde bulunan kantarının 2016 yılında faaliyete geçilmesi için Tarım Bakanlığı ve Şeker Fabrikası müdürüyle görüşerek alımların İğdemlik kantarında yapılmasını sağlayarak çiftçilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Afşin'de bulunmaması nedeniyle T.M.O Bölge Müdürlüğümüz ve Tarım Bakanlığımızla görüşerek T.M.O ofisinin Afşin'e açılmasını sağlayacağız” diye konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi