İller Bankası ve Avrupa Birliği’nden, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne toplam 1 milyar liralık kaynak aktarıldı. Bu kaynaktan en büyük aslan payını Afşin’deki iki önemli projelerden Akdere İçme Suyu Projesi ve Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi Projesi aldı. 1 milyar liralık kaynaktan Akdere İçme Suyu Projesine 260 milyon lira, Katı Atık Bertaraf Entegre Tesisi Projesi için ise 170 milyon lira olmak üzere toplam 430 milyon lira bütçe sağlandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouamé, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) Türkiye Direktörü Serge Snrech, İLBANK Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük ile belediye başkanlarının da yer aldığı programda Kahramanmaraş’ı da kapsayan şehirler için finansal anlaşmalar imzalandı.

Afşin’in ve Elbistan’ın 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak, Sarımağara kaynağından cazibe ile içme suyu temin edilmesi için bir süre önce başlatılan ancak çok ağır ilerleyen Akdere İçme Suyu Projesi için 260 milyon lira İller Bankası ve Avrupa Birliği tarafından bütçe belirlendi.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında Akdere İçme Suyu Projesinin yüzde 17’lik kısmı tamamlandı. Sağlanan kaynakla da projenin tamamlanması ve Akdere’nin suyu, Afşin içme suyu şebekesine verilip Afşin’e kaliteli ve kesintisiz içme suyuna kavuşması bekleniyor.

Afşin'e yapılacak olan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi için ise 170 milyon lira kaynak kullanılacak. Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi ile Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü ve Göksun ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 215 yerleşim biriminden toplanan çöplerin bertarafı sağlanacak.

Afşin’e bağlı suluk mevkiine yapılacak katı atık tesisinin hayata geçirilmesi ile birlikte Afşin, Elbistan, Göksun, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinde toplanan katı atıkların bu tesise getirilerek geri dönüşümünün sağlanarak, güvenli bir şekilde depolanması hedefleniyor.

 

Editör: Haber Merkezi