Konuşmasına korona virüs salgını hakkında değerlendirme yaparak başlayan Güvenç, “Bu zor şartlara rağmen en iyi durumda olan ülkelerden biri olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bakın pandeminin bu ülkeye 2020 yılındaki tek başına turizm gelirindeki bedeli 30 milyar dolar gelirlerinden mahrum oldu. 6 ay boyunca turizm sektöründe çalışacak şu kadar gencimiz işsiz kaldı pandeminin etkisi. Yani terörün vesairenin diğer etkileri bir tarafa sadece pandemi turizmden bize yaptıkları. Hizmet sektörünü toplam istihdam 68'ini karşılıyor. Yani markette çalışan, bakkal dükkanında çalışan, kuaförde çalışan berberde çalışan kafede çalışan manavda çalışan toplamı istihdamın içinde yüzde 68. 2020 boyunca bütün bu sektörler neredeyse yüzde 50, yüzde 40 kapasite ile çalışmak durumunda kaldı. Bunları düşünürseniz Allah'a hamdolsun bu ülke 2020'yi pozitif büyüme ile kapatacak. Dünya ülkelerinin birçoğunun aksine ihracatımız artmaya devam etti, büyüme rakamları artmaya devam etti, işte bu olumsuzluk işsizlikte bizi vurdu. Yani birçok kardeşimiz ister istemez, hani işten çıkarmaları önledik, ücretli izin verilmesini sağladık. Çok büyük tedbirler aldık. Sanayicinin batmaması için. Biz patrona değil hayatın, işin yürümesini sağlıyoruz” dedi. 

“DAR GELİRLİNİN YANINDA DURARAK SOSYAL PATLAMAYI ÖNLEDİK”
 
Salgın sürecinde sosyal yardımlarla dar gelirlilerin yanında olduklarını kaydeden Güvenç, “Ekonomiye etkilerini en aza indirmeyi minimize etmeyi başarmış durumdayız ülke olarak. Dayanışma ile halkımızla birbirine çok baktı ama hükümetimizle cumhurbaşkanımızın liderliğinde cesur kararlar alarak, dar gelirlinin yanında durarak sosyal patlamayı önledik. İş-Kur üzerinden yaptığımız yardımların toplamı 385 milyon lirayı buldu. Bundan faydalanan toplam insan sayısı ise, 60 binden fazla. Yani Kahramanmaraş’ta bu ödeneklerden çalışan, emeci sayısı işçisi 60 binden fazla.  Ayrıca çalışamayan, işgücünden olan engellisi olan yaşlı olanlara yaptığımız destek ki bu da 4 bin aileden fazla 60 milyon lirada oradan darda kalan, çaresiz olan, devletten ve Allah'tan başka ümidi olmayan insanların evine girmişiz, paketini götürmüş. Yani pandeminin ekonomik zararlarını minimize etme adına çok önemli adımlar atmışız. Ama esas bizim başarılı olduğumuz sağlıkla ki verdiğimiz mücadele. Amerika'daki uygulamaları sosyal medyadan izliyoruz. Bizden çok güçlü devletlerden sınıfta kaldılar. Güçsüzsem, sigortasız vesaire yaşlı insanlara bakmadılar, ölüme terk ettiler ki, bizden ekonomik olarak çok daha güçlü ülkeler. Az sabır diyorum tünelin ucu gözüktü. İnşallah şu aşı çalışmalarıyla da zaten toplumda belirli bir hastalık geçirdi insanlar bu bir teminat. Aşılamayla da ben inşallah ümit ediyorum, dua ediyorum Şubat'tan sonra Mart’tan sonra bir normalleşiriz. Bu yazı eğer normalleşerek girersek turizmden ciddi kazancımız olur ve 2021, 2020 yılına göre çok daha iyi olur ümidi inancındayım, duasındayım. Zoru geçtik diye düşünüyorum. Çok zorlu süreçlerden geçildi. Yani pandemide önce de dünya ekonomik krizi bizi zorladı. Bugün sanayicilerle onu konuştuk 2018'de Maraş'ta Allah korusun sanayinin yüzde 50’si kepenk kapatabilir diye konuşuldu. Allah'a şükür bir tek fabrika ekonomik krizden dolayı iflas etmedi. Her alanda sorunlara vaziyet eden, takip eden, sorunlara karşı önceden adımlar atan bir hükümet var. Başkanlık sisteminin de bu yönü çok güzel. Şimdi muhalefet birtakım şamatayla boğmaya çalışıyor, suni gündem oluşturmaya çalışıyor. Oysa bizim gündemimiz sanayicinin ihracatıdır, bizim gündemimiz emekçinin işbaşı yapmasıdır. Ben bardağın dolu tarafının fazla olduğunu düşünüyorum. 2021'den umutlu olduğumu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Muhalefet belediyelerinin 2 senede çivi çakamadığını öne süren Güvenç, son olarak; “Cumhur ittifakı genişletilebilir mi? Bu sorunun cevabı karşımızdaki ittifakın iyi analizine bağlı. Karşımızdaki ittifak ifade ettikleri iddia ettikleri gibi millet ittifakı değil. En yumuşatarak söylerseniz, yani hakaret etmeden, incitmeden orada gönül veren hemşerilerimizi de çünkü ben incitmek istemem. En yumuşatarak söyleyeceğiniz bir çıkar ilişkisi. Bir Tayyip Erdoğan'ı uzaklaştırabilir miyiz projesi. 5 benzemesin, 4 benzemesin bir araya gelerek kurdukları tamamıyla yıkmaya yönelik bir şey. Hatta o ittifakın içindekilerde çok iyi biliyorlar. Yani kendilerinin bir araya gelerek ülke yönetemeyeceklerini, bir fikir birliği yapamayacaklarını çok iyi biliyorlar aslında. Açık konuşursan İYİ Parti, HDP ile CHP ile iktidar olup da bu ülkenin sorunu çözemeyeceğini biliyor. Bilmemesi mümkün mü? Gidin anket yapın. Ama bir taassup içinde nasıl AK Parti’yi yıkarız vesaire gibi, küskünlerden oluşan, siyasette başka yerlerden ayrılmış olan bir şekilde insanlar bunu yapıyor. Bunun somut örneği nedir? İstanbul Belediyesi, Adana Belediyesi, Antalya Belediyesi’dir. 2 senedir çivi çıkamadılar. Milletimize belediyeler şunu gösterdi son mahalle seçim. İktidar olmak, yönetmek zor. Belediye yönetemiyorsunuz kardeşim. Dolayısıyla bu muhalefette bir şey olmaz. Yani bu muhalefetteki ittifaklar yapay ittifaklar” ifadelerine yer verdi. 

Editör: Haber Merkezi