Afşin’de esnaf, Ahilik geleneğini yaşatmak için her sabah ilçede hoparlör sisteminden okunan dualarla iş yerini açıyor.

Afşin Belediyesince birkaç ay önce hayata geçirilen ve ilk etapta kapalı pazar yerinde başlatılan uygulama, vatandaşların ilgisi ve talebi üzerine ilçe geneline yayıldı. Sabah iş yerlerine gelen esnaf günlük hazırlıklarının ardından belediye anons sisteminden yapılan duayla çalışmaya başlıyor.

Anons sisteminden dua okunmaya başlayınca esnaf bulunduğu yerde ellerini açarak duaya iştirak ediyor. Uygulama vatandaşlardan da destek görüyor.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, yaptığı açıklamada, Ahilik geleneğini yaşatmak için başlattıkları uygulamanın kısa sürede beğenildiğini söyledi.

"Esnafımız geleneklere uygun şekilde Rabbimize dua ve hamd ederek, ondan hayır ve rahmet dileyerek güne başlıyor." diyen Güven, şunları kaydetti:

"Bunlar insanların gönüllerine dokunuyor, yumuşatıyor. İnşallah Rabbim bu uygulamalara devam etme fırsatı verir. Bir toplumu ne mal ne mülk ne servetler ne de büyük ordular ayakta tutar. Toplumu kültür ayakta tutar. Bunlar bizim kültürümüz. Yaşatmalıyız ve gelecek kuşaklara da taşımalıyız. Müslüman insanlar olarak da sürekli Rabbimize hamd etmeliyiz. Uygulamamız Ashab-ı Kehf şehrine yakışır olduğu gibi Müslüman toplumların yaşadığı her şehre yakışır bir uygulamadır."

- Esnaf ve vatandaşlar beğendi

İlçe esnafından İsa Karakoç ise uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirip, "Güne duayla başlarsak her işimiz rast gider." dedi.

İşe duayla başladıklarını, yapılan anonsa da eşlik ettiklerini anlatan Karakoç, "Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Belediyemizi bundan dolayı tebrik ediyorum." diye konuştu.

Adem Berk ise uygulamadan dolayı belediye ekiplerine teşekkür etti.

Durdu Ardıç da Ahilik geleneğinin yaşatılmasından esnaf olarak memnuniyet duyduklarını söyledi.

Uygulamanın ilçeye yayılmasının anlamlı olduğunu aktaran Ardıç, "Rızkımıza helal ve bereket getirdiğine inanıyoruz. Uygulamayı düşünenlere teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Alışveriş için pazar yerine gelen emekli imam Cuma Sınır da "Pazara alışveriş için geldik, duayı duyduk, bundan da memnun olduk. Duaya amin dedik." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi