Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’nin (KMBGC) organizasyonu ile Kahramanmaraş’a gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret etti.

Akdeniz Gazeteciler Federasyonuna bağlı Antalya, Mersin, Hatay, Kıbrıs, Osmaniye, Burdur, Isparta, Gaziantep ve İskenderun gibi il ve ilçelerin cemiyet başkanlarının katılacağı yönetim kurulu toplantısı Kahramanmaraş’ta başladı.

Bu kapsamda kentin üst düzey yöneticilerine ziyaret gerçekleştiren federasyonun ilk durağı Kahramanmaraş Valiliği oldu.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ı makamında ziyaret eden Akdeniz Gazeteciler Federasyonu, Vali Özkan ile kentteki basının ve medyanın gelişimini konuştu. K

entteki basının kamuoyu, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli çalışması gerektiğini söyleyen Vali Özkan, “Kamuoyu ve diğer sivil toplum kuruluşları özellikle meslek kuruluşları içerisinde basının beraber koordineli çalışması hem basın faaliyetlerinin nitelikli ve hızlı bir şeklide topluma sunmasını sağlar hem de kamunun hizmet kalitesini arttırır” dedi.

“BASIN DEMOKRATİK TOPLUMLARIN VAZGEÇİLMEZİDİR”

Vali Özkan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Akdeniz bölgemizde basına emek veren, basının, kamuoyunun vicdanının sesi olma noktasında fedakârlık yapan bütün arkadaşlarımız seferber ama tabi bunların kendi aralarında meslek ilkeleri başta olmak üzere, meslekte çalışanların haklarından tutunda, imkân kapasitesini geliştirmesi ve aynı zamanda yapacağı hizmeti daha da iyileştirmesi, gücünü kuvvetini birleştirmesi önemli. Bu dernekleşme ve cemiyetleşme de bunun en önemli tezi. Bütün bölgesel çatı kuruluşları büyüdükçe, etkinliği basın çalışanlarının hem hakları açısından hem etkinliği açısından hem de yaptığı hizmetin kalitesine de mutlaka katkı sunacaktır. Bizim daha önce de yine Akdeniz bölgesindeydik. Şuanda da Akdeniz bölgesindeyiz. Akdeniz bölgesinin doğusunu, batısını ve ortasını geniş yelpazede tanımak tabi çok önemli. İtiraf ederim ki bu tanımda birinci derece de basın mensubu arkadaşlarımızla yapmış odluğumuz istişareler ve beraber çalışmalarımızın büyük bir etkisi olmuştur. Bu aynı zamanda bize tevdi edilen misyonun tahakkuku açısından da çok önemli. Kamuoyu ve diğer sivil toplum kuruluşları özellikle meslek kuruluşları içerisinde basının beraber koordineli çalışması hem basın faaliyetlerinin nitelikli ve hızlı bir şeklide topluma sunmasını sağlar hem de kamunun hizmet kalitesini arttırır. Özelliklede kamu otoritelerinin kamu birimlerinin vatandaşların hassasiyeti nedir, duyarlılıkları nedir, onları çok hızlı bir şekilde kamudaki karar mekanizmalarına aktarma da önemli. Basınla kamu birimlerinin iletişim halinde olması. Bu aynı zamanda demokratik toplumunda olmazsa olmazıdır.”

 “DERNEKLERİMİZ BÜYÜK BİR KAMU SORUMLULUĞU YÜKLENİYOR”

Derneklerin büyük bir kamu sorumluluğu yüklendiklerini belirten Vali Özkan, “Artık yönetişim dediğimiz, insanlarla beraber karar süreçlerinde olmak tek tek bütün insanlarla oturup karar mekanizmalarını olgunlaştırma mümkün olmadığına göre, bu bazen tek tek olur. Ama kamunun sesini, soluğunu ve vicdanın temsilcisi olarak basınla daha fazla işbirliği halinde bu işleri götürmek ve kamu hizmetlerini yürütmek elbette kamunun o taleplerini çok daha sağlıklı bir şekilde buraya analize edecektir diye düşünüyorum. Tabi bizim hem buradaki basında çalışan arkadaşlar hem de dernekler hem de genel olarak Akdeniz’deki bütün derneklerimizin büyük bir ekseriyetinin çok büyük bir fedakârlıkla, büyük bir emekle, belki hem maişetimizi temin ederken aynı zamanda onun çok ötesinde büyük bir kamu sorumluluğu yüklendiklerini biliyoruz. Bu yönüyle de arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş’ta da bu aslında böyle. Bu yerel basın deyince şunu da dile getirmek lazım; hem demokratik kültürün pekişmesi çok önemli hem de yerel taleplerin olgunlaşarak kamu kararları halinde yönetimi açısından önemli. Hem de meslek ilkeleri açısından çok önemli. Çünkü orada sosyal denetim mekanizması çok yüksek. Yani bir ulusal basına göre yerel basında kendi aralarında yeri geldi zaman bakıyoruz 3-5 arkadaş çok büyük fedakârlık yapıyor.”

“ONUR VE GURUR DUYDUK”

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nu Kahramanmaraş’ta ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını kaydeden Vali Özkan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Basın meslek ilkeleri aslında daha çok önde. Yeri geldiğinde bir arkadaş olursa hep toplu olarak yardımlaşma vesilesi ile o arkadaşa yardımcı oluyorlar. Yani bu maddi manevi olabilir. Aynı şekilde yerelde o şehrin o beldenin hassasiyetleri ile çok alakadırlar. Yani bu amatöre ruhla yerelde ilin kalkınması nasıl olacak onu kendisine belki de kamu birimlerinde ki atanmışlardan daha fazla dert edinen ağırlıklı bir basın mensubu arkadaşlardan olması basın camiası açısında da bir zenginlik. Ama esas olan şehir açısından, şehrin sosyal ve kültürel kalkınması, ekonomik kalkınmasıyla da alakadırlar. Bu yönüyle de sadece devlet temsilcileri kamu birimlerine değil aslında toplumun bizzat kendisine şehirde oturan insanlara birinci dereceden yardımcı oluyorlar, birinci dereceden lokomotifi oluyorlar. Bununla beraber iyileştirmemiz gereken alanlar da var mutlaka. Hem kamu da hem diğer meslekler de vardır bu. Ama önemli olan iyi bir diyalogla bunu yapmak, bunu sizin federasyonunuz çok güzel bir şekilde yapıyor. Bir de değişik illerde bu tür toplantıları yaparak yerel iyileştirmesi gereken alanları tespit ederek beraber önem almak önemli. İnşallah şehrin kalkınması için u tür toplantılar iyi olur. Bize de ne düşer onu canla başla yapmaya hazırız. İlimizde ve şehrimizde sizi ağırlamaktan tekrardan onur ve gurur duyduk.”

 “KAMU VE MEDYA BİRLİKTE İŞ YAPAR”

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mevlüt Yeni ise şöyle konuştu: “Bizim muhabir arkadaşlarımız vali bey çok iyi, ondan sıkıntımız yok dediler ama haberle ilgili sıkıntılarımız var dediler. Bende dedim ki valim Isparta’da hemen bir komisyon kurdu ufak tefek sorunları çözdü dedik ve sorunlar varsa burada da çözer dedik. Burada bulunan Kahramanmaraşlı meslektaşlarım gerçekten ülkesini ve kentini seven, bu şehrin gelişmesine katkı sağlayan kişilerdir. Çünkü bizim yol arkadaşlarımız hep öyledir. Yani biz kamu kurumlarıyla medyanın uzlaşısı çok önemlidir. Yani kamu ve medya birlikte iş yapar. Sizin yaptığınız ve kamunun yaptığı hizmetleri topluma ve kamuoyuna en iyi şekilde anlatacak araç medyadır. Medya dolayısıyla burada illerimiz içerisinde üyemiz olan bir medyaya sahip burası. Ben o bakımdan şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Ben bizi ağırladığınız için çok teşekkür ediyorum.”

“TEŞEKKÜR EDERİZ”

KMBGC Başkanı Arslan Deveboynu’da, “Valimize bizi ve arkadaşlarımızı ağırladıklarından dolayı teşekkür ederiz. Tabi ki basının Kahramanmaraş’ta problemleri var mı? Var. Ajanslardaki ve diğer gazetelerdeki muhabir arkadaşlarımızın sürekli dile getirdikleri problemleri var. Bununda çözüme kavuşması için bizde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ben tekrardan bizi misafir ettiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi