Afşin'de yaşayan vatandaşlar Altunelma mahallesine yapımı planlanan Afşin C Termik Santralinin Çernobil etkisi yaşatacağını belirterek, eylem gerçekleştirdiler.

Altunelma Mahallesinde bir araya gelen bölge halkı, ilçe sınırları içinde yer alan iki termik santralin çevreye büyük zarar verdiğini iddia ederek, C Termik Santrali için mahkemeye başvuracaklarını söylediler. Mahallede gerçekleştirilen eylem sırasında jandarma geniş güvenlik önlemi aldı.

Geçtiğimiz günlerde Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından Altunelma mahallesine yapılması planlanan "Afşin C Termik Santrali" ve "Açık Kömür İşletmesi ve Düzenli Depolama Alanı" projesi için vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Bu toplantıda da santralin bölgeye büyük zarar vereceğini iddia eden vatandaşlar, santralin yapılacağı yerde eylem gerçekleştirerek, termik santral istemediklerini belirtiler.

Bölgenin üçüncü bir termik santrali kaldıramayacağını ifade eden mahalle sakinleri, santralin ileride sıkça görülen kanser vakalarının daha da artacağını söyleyen vatandaşlar santralin yapılmaması için mahkemeye başvuracaklarını belirttiler.

  Mahallerinde yapılacak termik santrale karşı olduklarını belirten İrfan Binboğa;“Tarım ve hayvancılık yapmaktayız. Geçimimiz sadece tarım ve hayvancılık üzerine. Bu alanlara termik santral yapılırsa bizim tarımımız ölecek. Bunun etkilenmemesi için bu santrale karşıyız ve bu hafta içinde konuyu mahkemeye taşıyıp davamızı açacağız. Bu yeşilliklerin tamamı ölecek. Arazilerimizi kesinlikle ve kesinlikle termik santral yapılmasına vermeyeceğiz.”dedi.

  Oğlunu lösemi hastalığından kaybettiğini belirten Ali Bal;“Ben 14 yaşındaki oğlumu lösemi yolunda kaybettim. Altunelma mahallesine sağlık ocağına giden bir kişi ben kanser miyim diyor. Bu haldeyken böyle de yarın bu kül üstümüze yağdığı zaman Altunelmalı sen uyanmayacak mısın? Bu hastalık kişi mi seçecek? Kadın, çoluk, çocuk, akıllı deli herkesin bu işe karşı çıkması lazım. Allah kimselere evlat acısı kanser acısı vermesin. Bu yapılacak termik santralin de bu işin babası olduğunu herkes biliyor artık.” Dedi.

  Santralin yapılmasıyla kül yağacağını söyleyen Gürsel Can;“Tarım alanlarımız bitiyor. İki tane termik santral yanımıza yaptılar, onun külünden bütün herkes hasta. Hastaneye gidiyoruz yüzde 50’sinde kanser, astım, koah hastalığı görülüyor. Biz fabrikaların bu memlekete yapılmasını istemiyoruz. 15 kilometre mesafede iki fabrika var, onların etkisinden biz kurtulamıyoruz. Şimdi 300 metre mesafeye fabrika yapacaklar kafamıza kül yağdıracaklar. Filtre var diyorlar ama 5 yıldan beri çalıştırmıyorlar.” diye konuştu.

  Bölgenin Çernobil’e döneceğini söyleyen Cuma Binboğa;“Bu projeye şiddetle karşıyız. Daha önce iki termik santral burada yapıldı. Santral çevresinde yaşayanları birebir etkilediği gibi Elbistan ovasını da tamamen yaşanmaz hale getirdi. Şuan yapılmak istene C Santrali ise Afşin’in nefes aldığı poyraz rüzgarıyla santralin küllerini farklı bir yere götürdüğü bir projedir. Bu yapılacak olan santral direk Afşin’i etkileyecektir. On binlerce insanın gelecekte Çernobil’den daha büyük bir sorunla karşı karşıya gelmesidir. Uzun vadede Afşin-Elbistan ovası gelecekte yok olacaktır.” Dedi.

  İki Santralin yeteri kadar zehir saçtığını belirten Osman Bal; “Akciğer, karaciğer hastasıyım. Ameliyat oldum. Aşağıdan rüzgar geldiği zaman ben nefes alamıyorum, içeriden dışarıya çıkamıyorum. Afşin-Elbistan ovasında zaten iki fabrika var, zehri yeter. Üçüncü ve dördüncü santral kurulduğu zaman yukarıdan da poyraz estiği zaman benim yaşama hakkım yok mu?” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi