Afşin Kent Konseyi Tarih Araştırmaları Bölüm Başkanı Mustafa Köş, Şehit Hava Pilotu Yüzbaşı Nafiz Güneşli'nin 1951 yılında jet uçağı ile Afşin'i ziyaret ettiğini söyledi.

Uçağın Afşin'e inişiyle ilgili fotoğrafların bulunduğunu ve o dönemde yaşayan insanların olaya şahit olduklarını ifade eden Mustafa Köş, Afşinli savaş pilotu olan Yüzbaşı Nafiz Güneşli'nin uçağıyla Afşin'e inerek, anne ve babasıyla buluştuğunu belirtti.

Yüzbaşı Nafiz Güneşli'nin 20 Ekim 1960 yılında şehit olduğu bilgisini veren Köş, " İlçemizin kahraman evladı Hava Şehidimiz Yüzbaşı Nafiz Güneşli 19 Aralık 1929 yılında Elbistan İlçesinde doğmuştur. Babası İstiklal Savaşı Gazisi Efsus Kuvayı Milliye Kumandanı Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Mehmet Sait Güneşli annesi Habibe hatundur. Afşin Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Nadir Güneşli’nin ağabeyi Şehit Yüzbaşı Nafiz Güneşli’nin 1951 yılında Afşin'i jet uçağı ile ziyaret etmiş. Bu ilginç olayı eski insanlarımız anlatırlar. Bende olayın hikayesini Şehidimizin kardeşi Nadir Güneşli'den dinledim ve o zamana ait fotoğraflar inceledim" dedi.

Güneşli'nin, uçağıyla iniş yapmadan önce havadan mektup bıraktığını ve ailesini ziyaret edeceğini mektupla haber verdiğini söyleyen Köş, "Diyarbakır Ana Jet Üst Komutanlığında Pilot Kıdemli Üsteğmen olarak görev Yapan Nafiz Güneşli uçağı ile İstanbul’a göreve gönderilir. Uçağı ile İstanbul’a giderken Afşin ziyaret edeceğini babası İstiklal Savaşı Gazisi Mülazım-ı Evvel Üsteğmen Mehmet Sait Güneşli’nin elini öpeceğini daha önceleri yazmış olduğu bir mektup ile bildirmişti. Diyarbakır Ana Jet Üst Komutanlığından uçağı ile havalanan Pilot Yüzbaşı Nafiz Güneşli uçağı ile rüzgârlı bir havada Afşin İlçemizin jandarma Karakolunun yanında bulunan boş araziye iniş yapmıştır. Uçağı rüzgâr götürmesin diye o dönemde camızların bağlandığı demir kazıklar yere çakılarak bağlanmış. Uçağı gören tüm Afşin halkı jandarma karakolunun bulunduğu arazide toplanmış. Afşin İlçe Jandarma Komutanı Astsubay Çavuş Komutanım hoş geldiniz diye Yüzbaşı Nafiz Güneşli’yi karşıladıktan sonra Komutanım Afşin İlçemize iniş yaptınız ama iniş izniniz var mı? Diye sormuş? İlçe Jandarma Komutanı burada bir kişinin burnu kanasa beni sorumlu tutarlar diye ısrar edince Yüzbaşı Nafiz Güneşli; 'komutan bak sende askersin, bende askerim. Babamın elini öpüp Afşinli hemşerilerimi ziyaret ettikten sonra gideceğim. Olayı Genelkurmay Başkanlığına ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bildirme.' şeklinde ricada bulunmuş. Fakat İlçe Jandarma Komutanı olayı Genelkurmay Başkanlığına ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bildirmiş ve neticesinde Afşin'e uçakla iniş gerçekleştiren Nafiz Güneşli'ye ceza verilerek yüzbaşı rütbesine bir yıl geç terfi etmesine neden olmuş. Bu bilgileri halen Afşin Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü olan Nadir Güneşli'den aldım. Tarihi olayı tüm Afşinlilerimizin öğrenmesi için derledim." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi