Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) Afşin dışında yapılması, yaklaşık 3 bin öğrenci için tam bir çile haline döndü. Afşin’den Kahramanmaraş’a, Elbistan'a ve Göksun'a YGS Sınavı için giden öğrencilerden bazıları sınava yetişemedi. Öğrencilerin bir yıllık emekleri “yol” kurbanı oldu.

ÖSYM bu yıl kural değişikliğine giderek, üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı saat 10.00'da başladı, ancak sınav salonlarının kapıları 09.45'te kapatıldı. Afşin'den, sınav için Elbistan, Göksun ve Kahramanmaraş'ta giren Afşinli üniversite adayları zor anlar yaşadı. Bazı öğrenciler sınava yetişemedi.

Afşinli Öğrencilerin Çilesi İki Katına Çıktı

Sabahın erken saatlerinde kalkarak Kahramanmaraş, Göksun ve Elbistan'a gitmek için yoğun tempo harcayan öğrenciler “Sınav maratonu” benzetmesini neredeyse gerçeğe dönüştürdü.

Afşin'de yaklaşık 3 bin üniversite adayı YGS sınavına girdi. Adaylar son saniyelere kadar koşarak, nefes nefese sınav salonlarına ulaşmaya çalıştı. Sınava gireceği salonu bulamayan ve sınava dakikalar denilecek zaman diliminde geç kalan birçok aday ise sınav haklarını kaybetti. Aday yakınları uygulamanın birçok gencin mağdur olmasına neden olduğunu belirterek, Öğrence Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ni (ÖSYM) eleştirdi.

Afşinli öğrenciler adeta 3 stresi bir arada yaşadı. Sabahın erken saatlerinde uyanarak 145, 50 ve 35 kilometre uzaklıkta bulunan Kahramanmaraş, Göksun ve Elbistan'a gitmek zorunda kaldılar. Sınav stresinin yanı sıra yol ve birde 15 dakika öncesi kapatılan kapılara yetişmek için büyük mücadele verdiler. Kimileri bu mücadeleyi kazandı kimileri ise bu mücadeleyi kaybederek sınava giremedi.

Sınavlar Afşin’de yapılsın

Afşin'de yapılamayan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na geç kalan Afşinli birçok öğrencinin 1 yıllık emekleri boşa gitti.

Afşin'in Çobanbeyli Mahallesinden Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi mezunu Kadir Mert, YGS için 09.45 olan giriş saatini 3 dakika gibi bir süreyle kaçırdığı için içeri alınmadı. Sınava Elbistan, Göksun ve Kahramanmaraş'ta girmek zorunda kalan Afşinli birçok öğrenci Kadir Mert ile aynı kaderi yaşadı.

1 yıldır sabırsızlıkla beklediği sınava sadece 3 dakika geç kaldığı için alınmadığını iddia eden Kadir Mert, " Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen sınavda hiç beklemediğimiz durumlarla karşılaştık. Sınav mağdurlarından biride ben oldum. Giriş saati 09.45 olan YGS'ye 3 dakika geç kaldığım için güvenlik görevlileri tarafından gireceğim okulun kapısından içeri alınmadım" dedi.

Kadir Mert

Sınav için 38 kilometre yol gitmek zorunda kaldığını ifade eden Mert, " Afşinli öğrenciler, Elbistan, Göksun ve Kahramanmaraş'ta sınava giriyor. Ben, Çobanbeyli mahallesinde ikamet ediyorum. YGS'ye kardeşimle başvurduk. Fakat benim sınav yerim Elbistan'a, kardeşimin ise Kahramanmaraş'a çıktı. Kendi aracımız ile uzak olduğu için kardeşimizi Kahramanmaraş'a gönderdik. Daha sonra, herkes sınava gittiğinden dolayı kolay olmadı. Bir arkadaşıma rica ettim, onun da arabası doluymuş. O da olmayınca amcamdan rica ettim. Çobanbeyli'den amcamla birlikte sınava gireceğim Elbistan Çok Programlı Lisesine gittik. Ben arabadan indiğimde oradakiler, 'boşa koşturma, içeri almazlar' dediler. Bende yine de şansımı denemek istedim fakat kapılar kilitliydi, içeri alınmadım sadece 09.48'de geldiğim için" açıklamasında bulundu.

Kendisiyle birlikte birçok üniversite adaylarının sınava giremediğini belirten Mert, konuşmasına şöyle devam etti:

" Bütün uğraşlarımıza rağmen 1 yıldır sabırsızlıklarla beklediğimiz sınava giremedik. Sınav üzüntüsü ile eve geldiğimde kendi mahallemizden 3-4 kişinin de sınava giremediğini öğrendim. Bu arkadaşlarımız için de üzüldük, benim gibi mağdur oldular. Bu Afşin'imizin ve öğrencilerinin uzun zamandır sorunu. Sorunun çözümü için Afşin'de de YGS sınavının yapılması gerekiyor. Gidebilen var, gidemeyen var. Çünkü ben okula gittiğimde, Afşinli olup, sınava giremeyen bir kaç tane daha öğrenci olduğunu gördüm. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde Kamu Personeli Seçme Sınavı yapıldı. YGS, LYS sınavları da ilçemizde yapılabilir, öğrencilerin mağduriyetleri giderilebilir"

Öğrencilerin sınav ve yol maratonu bitmedi

YGS sonuçları 28 Mart'ta açıklanacak. YGS'de 150 olarak belirlenen baraj puanını geçenler ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmeye hak kazanacak. Afşinli öğrenciler LYS-1, LYS-2, LYS-3, ve LYS-4 sınavları için yine Kahramanmaraş, Elbistan ve Göksun'a gitmek zorunda kalacaklar.

Afşinli öğrenciler siyasilerden, destek bekliyor

LYS-1, LYS-2, LYS-3, ve LYS-4 sınavı için Kahramanmaraş, Göksun ve Elbistan'a gidecek öğrenciler sınavların Afşin'de de yapılması için bölge milletvekillerinden destek istediler.

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran'da, LYS-1 (Matematik): 11 Haziran'da, LYS-2 (Fen Bilimleri) ve LYS-5 (Yabancı Dil): 17 Haziran'da ve son olarak LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 18 Haziran'da yapılacak.

Afşin'den sınav yeri Kahramanmaraş'a çıkan bir öğrenci gidiş geliş 300 kilometre, Göksun için gidiş geliş 100 kilometre ve en yakın Elbistan için 70 kilometre yol gidip gelmek zorunda kalıyor.

Öğrenciler, sabahın erken saatlerinden itibaren öğrencilere tam bir çileye dönen yol sorunun çözüme kavuşturulması için siyasilerden destek istediklerini belirttiler.

Editör: Haber Merkezi