Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) görev yapacak kadın subay ve astsubayların başörtüsü takabilmesinin yolunu açan yönetmelik değişikliğinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a “Bu işi çözün” talimatı üzerine başlatıldığı öğrenildi. Yönetmelik değişikliğinden ilk yararlanacak olan başörtülü öğrenci ise tüm eğitimlerini başarıyla geçen Merve Gürbüz olacak.

TSK’da subay ve astsubaylar ile askeri öğrencilerin başörtüsü kullanabilmesine imkan tanıyan yönetmelik değişikliğinin perde arkasına ilişkin siyasi kulislere yansıyan bilgiler, söz konusu düzenlemenin, Kwonya Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiyken Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) pilotluk için intibak eğitimlerine katılan ilk başörtülü öğrenci Merve Gürbüz’ün hikayesiyle paralel geliştiğini ortaya koyuyor. Merve Gürbüz, Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği son sınıfındayken Hava Harp Okulu’na geçiş yapmış ve ilk olarak Hava Harp Okulu sınavında başarı göstererek, sağlık kontrollerinin de yapılmasının ardından Muğla Milas Hava Meydan Komutanlığı’nda sınavlara girmişti. 14 uçuş eğitimine tabi tutulan Gürbüz, uçuş eğitimini başarıyla tamamlamasının ardından da, Milli Savunma Bakanlığı’nın mülakat sınavına girmeye de hak kazandı. Mülakatı da geçen Merve, güvenlik soruşturmasının da olumlu sonuçlanmasıyla birlikte Hava Harp Okulu’ndaki intibak eğitimlerine başladı. İntibak eğitimini de tamamlayan Gürbüz’ün, 13 Şubat’ta yemin törenine katılarak bir buçuk yıl Hava Kuvvetlerindeki eğitimi başlayacaktı.

TALİMAT ERDOĞAN’DAN
Merve’nin eğitimlerine devam ettiği süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a “başörtüsü sorununun çözümü” konusunda “bu işi çözün” talimatı verdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Emniyet ve yargı camiasında gerçekleştirilen başörtüsü serbestisinin aynı zamanda Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki askeri personel ve diğer komutanlıklardaki sivil memurlar için de uygulandığını, sadece subay, astsubay ve askeri öğrencilerin uygulama dışında kaldığını hatırlatarak, bu sorunun da çözüme kavuşturularak engelin kaldırılması talimatını verdiği belirtildi.

13 ŞUBATA YETİŞMEDİ
Savunma Bakanı Fikri Işık’ın, Cumhurbaşkanı’nın talimatı üzerine, Personel Genel Müdürlüğü’ne, yönetmelik değişikliği hazırlığını başlattığı bildirildi. TSK Kıyafet Yönetmeliği’nin “Genel Hükümleri” bölümüne bir madde ekleyerek, başörtüsü sorununa çözümü sağladı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
15 Temmuz sonrası yapılan son yasal değişikliklerle, personelin idari ve özlük hakları düzenlemelerinin tümü Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandığı için, yönetmelik değişikliği, 22 Şubat’ta Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Son yasal düzenlemeler, “İç Yönetmelik” olması nedeniyle değişikliğin “bakan” tarafından yürütüleceğini öngördüğü için yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanmasına gerek kalmadan yürürlüğe girdi.

Editör: Haber Merkezi