Afşin'de yüzde 30 hibeli düve alım desteği müracaatları başladı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, TÜRKVET'e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere, en az 20 baş, en çok 100 baş düve alım bedelinin yüzde 30'u hibe olarak verileceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayvan ihtiyacının yurt içinden karşılanması amacıyla üretici için destek amaçlı uygulama başlattığını anımsatan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, "Meraya dayalı besi hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla yetiştirici bölgesi olarak belirlenen Afşin'de, etçi ve kombine ırklarda düve alımına yüzde 30 hibe desteği sağlanacak." dedi.

Afşin'de ilk defa uygulanacak düve alımında yüzde 30 hibe desteğinin üreticiye önemli katkı sağlayacağına işaret eden Kurt, " Son başvuru tarihinin 8 Haziran 2018 olan destek için besicilerimiz Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bizzat başvuru yapmaları gerekiyor. Yetiştiricilerimizin başvuru ve detaylı bilgi için il ilçe müdürlüklerimizle irtibata geçmesini bekliyoruz. " açıklamasında bulundu.

Düve alım desteği ile alakalı bilgiler veren Kurt, şunları söyledi:

 "Yetiştiricinin 1.1.2018 tarihinden önce TÜRKVET'e kayıtlı işletmesi olmalıdır. Gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir. Destek istenen hayvan sayısı işletme kapasitesine uygun olmalıdır. Destek miktarı düve başına Bakanlıkça belirlenen fiyatın (gebe düve 10.000 TL/baş, 813 aylık boş dişi sığır fiyatı 6.000 TL/baş) yüzde 30'u kadardır.

Desteklenecek düveler; Simental, Kırmızı/Siyah Angus, Hereford, Limuzin, Şarole, Belçika Mavisi ve Jersey (Jersey sadece Doğu Karadeniz Bölgesi illerinde) ırklarından olmalıdır. Düve alım yerleri; Düve yetiştirici merkezlerinden, Hastalıktan ari işletmelerden, TİGEM'den, Damızlık sığır yetiştirici birliklerinden, Süt üretici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraklerinden Başvuruda istenen belgeler; Başvuru dilekçesi, Başvuru formu, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge, Hayvancılık/Ziraat alanında eğitim belgesi fotokopisi (var ise) İşletmenin ari/organik niteliğine dair belge (var ise)"

Başvuruda bulunacak gerçek ve tüzel kişilerde aranacak şartlar hakkında bilgi veren Kurt, " "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 26.08.2017 tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş olmak. TÜRKVET sistemine kayıtlı sığır işletmesine sahip olduğuna dair güncel belgeyi veya tüzel kişilerin (birlik, şirket vs.) başvurularında işletmenin kurucu/ortaklardan birinin belirtilen şartlara haiz işletme sahibi olduğuna dair belgeyi başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir. İşletme kapasitesi ile talep edilen hayvan sayısı uyumlu olacaktır. Gerçek ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız olması gerekir. Devlet memurları, kamu işçileri veya Devlet Üniversitelerinde görevli öğretim elemanları başvuramazlar. Yetiştirici/üreticiler yatırım kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilirler. Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde hibe programlarında yer alan yatırım konusunda faaliyet yürüteceklerini belirtirler. Başvuruda bulunacak kişi ve kuruluşların yetkili kurul ve/veya organlarından; Kararname kapsamındaki desteklere başvuru yapması, uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetki almış olmaları gerekmektedir.

 Aynı işletme için kapasitesi ne olursa olsun 2. bir yetiştirici/üretici tarafından yapılan başvurular işleme alınmayacaktır. Daha önce Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından damızlık hayvan alımı hibesi için yararlanılmış olan hibeler kapsamında aynı işletme için tekrar başvuru yapılamaz."

Editör: Haber Merkezi