Afşinli bir besici sosyal medyada yaptığı paylaşımla, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye seslenerek besicilerin sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Afşin’in Bakraç Mahallesi’nde besicilik yapan Yakup Konan, besicinin içinde bulunduğu sorun yumağını sosyal medyada paylaşımı ile dile getirdi.

Karkas etin çok düşük olduğunu ve zarar ettiklerini vurgulayan Konan, yem fiyatlarının düşürülmesini istedi.

Besicinin yüksek girdi fiyatları altında ezildiğini hatırlatan Konan, sorunlarının gündeme getirilmediğini savundu. Konan, “İthalden bıktık artık. Bize sahip çıkan yok. Üretici olmazsa ülke olmaz. Biz bu ülke için üretim yapıyoruz. 26-28 liraya hayvan kestiriyoruz, büyükşehirlerde et 60-70 lira. Bir torba yem 90 lira olmuş. Neden yem ithal etmiyorsunuz? Buna bir çare bulun. Biz, ezilmeye mahkum muyuz? Et fiyatları yükselince ithale başvuruluyor. Besicinin sesini duyan yok. Gelin buluşalım ve dertlerimizi konuşalım. Palet yem getirin dışarıdan. Zengine hibeli ahır yaptırılıyor 2 sene sonra batıp gidiyor. Biz kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Hayvanlarım kesime geldi ama kestirmiyorum. Bunun sonu yok” şeklinde konuştu.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, besicilerin iflas noktasına geldiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan acilen Et ve Süt Kurumu’nun karkas kesim fiyatını 34 TL’ye çıkarmasını talep etti.

Taleplerini Bakanlığa rapor halinde ileten Merkez Birliği, şunları kaydetti: “Ülkemizde son beş yılda kırmızı et üretimi yıllık ortalama 1.100.000 ton ila 1.200.000 ton bandında olup bu üretimin yaklaşık yüzde 80’lik kısmı büyük baş hayvan besiciliğinden sağlanmaktadır. Büyükbaş hayvan besiciliği sektörü ülke ekonomisi ile eşgüdümlü olarak ve devletimizin sektöre sağladığı teşviklerden faydalanarak son yıllarda yatırımlarını arttırıp daha verimli, sağlıklı ve sürdürülebilir üretim olanaklarını arttırmıştır. Ancak, sektörün ana maliyet kalemlerini oluşturan besilik dana ve yem hammaddeleri ithalata bağlı olduğundan ve son bir yıldır döviz kurlarında yaşanan olumsuz dalgalanmalardan dolayı sektöre aşırı girdi maliyetleri ile üretim yapmak zorunda kalmış, buna karşın bu maliyeti satış fiyatlarına yansıtamadığından zararına üretim yapar hale gelmiştir.

Bakanlığımızın ve Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü gibi sektör ile ilgili kurumların karkas üretim maliyet araştırmaları, karkas maliyetlerinin yaklaşık 30.5 TL/kg olduğunu ve yüzde 10 gibi düşük bir yaşam payı eklendiğinde karkas satış fiyatının en az 33.5 TL/kg olması gerektiğini göstermesine rağmen şu an karkas satış fiyatı 29 TL/kg’nın altındadır.

Sektör üreticileri zararlarını başta önceki dönem karlarından karşılamış olup son aylar da ise büyük borçlanmalar yaparak üretimlerini devam ettirmelerine rağmen maliyetin altında kalan satış fiyatları dolayısı ile şu an sektör iflas noktasına gelmiştir. Kırmızı et üretim sektörünün bu kaçınılmaz sondan kurtulması için biz üreticilerin bir an önce alınması gerektiğini düşündüğümüz çözüm önerilerimiz aşağıdaki gibidir: 1- ESK, karkas kesim fiyatını en 34 TL/kg olarak açıklayarak acilen yurt genelinde kesim yapmaya başlamalıdır. 2- Tüm besiciler özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kurbanlık işi yapmış üreticilerin mağdur olmaması için Kurban Bayramı için bağış toplayan vakıfların yurt dışından kurbanlık vasfında canlı hayvan ve kurban için kesimini yaptıkları hayvanların etlerini yurdumuza sokmalarına izin verilmemelidir. Hatta ihtiyaçlarını yurt içinden karşılamaları yönünde gerekli uyarılar yapılmalıdır. 3- Yurt dışından alınan besilik hayvanların besi süreci sonunda kasaplık hayvan olarak ihracatının yapılabilmesi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır. 4- ESK stoklarında bulunan donmuş karkas etlerin yurt içi satışını durdurup ihracata yönelmelidir.

Editör: Haber Merkezi