Afşin’de iki bayan girişimci, Citibank'ın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ile düzenlediği "Mikro Girişimci Ödülleri" yarışmasında ödül aldı.

Aldıkları kredilerle emeklerini üretime dönüştüren İmmi Kuşkaya ve Gülay Özgül jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda Citibank Mikro Girişimci Ödülleri’nde layık görüldü.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mikrokredi Koordinatörü Ayşe Deniz, Citibank Mikro Girişimci Ödülleri’nde Sosyal Etki kategorisinde Türkiye birincisi olan İmmi Kuşkaya ve Vizyon kategorisinde Türkiye ikincisi olan Gülay Özgül’ü evlerinde ziyaret etti.

Mikro kredi sayesinde bayanların kendi ayakları üzerinde durmayı öğrendiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Mikrokredi Koordinatörü Ayşe Deniz, çalışan bayanın her zaman kazandığını söyledi.

Afşinli iki bayanın Türkiye genelinde düzenlenen ve binlerce kişi arasında derece almasının çok önemli olduğunu söyleyen Deniz,  “Citibank’ın her yıl düzenlediği Mikro Girişimci Ödülleri yarışmasında Afşin ilçemizden 2 üyemiz ödül aldı. Afşin Mikrokredi Şubesinden aldığı kredi ile ev tarhanası üretmeye başlayan İmmi Kuşkaya önemli bir başarıya imza attı. Girişimcimiz, yöresel yiyeceğimiz tarhana ile Mikro Girişimci Ödülleri’nde Sosyal Etki kategorisinde Türkiye birincisi oldu.  Diğer üyemiz Gülay Özgül ise düğün organizasyonu yapıyor ve Vizyon kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman girişimci bayanların yanlarında olduklarını ifade eden Deniz,  “Biz bayanlarımızla beraber yürüyoruz ve beraber yürüdüğümüz bir ablamızın Türkiye geneli düzenlenen bir yaşmada birinci olduğunu görmek bizleri çok sevindiriyor. İmmi ablanın buraya gelmesi, kendine olan özgüveninin kazanması ve bizler için de çok güzel bir şey. Buradaki mikrokredi personelleri de dahil olmak üzere İmmi Kuşkaya ve Gülay Özgül kendi mücadelesini, emeğinin karşılığını aldı. Bütün arkadaşlarımıza bütün bayanlara örnek olmasını diliyoruz.  Çok mutluyuz, çok gururluyuz.  Bu dereceleri Afşin ilçesinden çıkarmak bizim için çok onur verici.” açıklamasında bulundu.

Mikrokrediden 750 lira kredi alarak ev tarhanası yapmaya başlayan İmmi Kuşkaya, “ Mikrokrediden aldığım kredi ile ilk olarak el işi yapmaya başladım. Baktım bunlar yetmiyor bana ve ne yapabilirim diye düşündüm. Arkadaşlar arasında tarhana yapıp satmaya başladım. Baktım herkes sevdi ve tüketiliyor daha sonra 3 bin lira kredi alarak bu işin temelini oluşturdum.  Bu işi ben yapıyorum ama tüketebilir miyim diye endişeleniyordum. Eşime küçük küçük paketler yaptım satması için ve şuan ki durumun ise kuruyemişçiler gelir tarhanayı benden alır giderler. Önceden bakır kazanlarla yapıyordum tarhanayı şimdi makine alıyorum. İşimi günden güne büyütüyorum.” dedi.

Citibank Mikro Girişimci Ödüllerinde birinci olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Kuşkaya, “Afşin Mikrokredi Şubesinden arkadaşlarımızın desteğiyle yarışmaya katıldık. Elemelere kaldık. Elemelerde sordular ve bende sadece yaptığım işimi anlattım ve birinci oldum. Çok mutlu oldum, çok sevindim. Bir kadın için mükemmel bir şey bu. Her kadının kendi ayakları üzerinde durması hele de bizim gibi köy yerlerinde kendi işini yapabilmesi çok onur verici. Bütün kadınlara sesleniyorum. Sadece çocuk büyütmekle yemek pişirmekle hayat geçmiyor. Üzerimde emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Vizyon kategorisinde Türkiye ikincisi olan Gülay Özgül ise, “ Afşin’de düğün organizasyon işi yapıyorum.  İlk pamuk şeker makinesi almak için mikrokrediye 700 lirayla başvurmuştum. Pamuk şeker makinesini aldıktan sonra düğün solanlarında organizasyon işine yöneldim. Normalde 17 yıldır bu işin içerisindeyim ve almış olduğumuz desteklerle işlerimizi ilerlettik.  Mikro Girişimci Ödülleri yarışmasına katıldık. Yaklaşık olarak 2 bin kişinin hayat hikayesi vardı. Vizyon dalında 8 kişi finale kaldık. Benim için binlerce kişin arasından ikinci olmak büyük bir başarı, büyük bir onur.  Çok güzel bir deneyimdi, çok güzel insanlar tanıdım. Daha güzel şeyler yapacağımı düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi