Afşin'de 30 yıldır şalgam satarak geçimini sağlayan 64 yaşındaki Mesut Erdoğan havaların ısınmasıyla birlikte şalgam sezonunun açıldığını söyledi.

30 yılı aşkın bir süredir kendi ürettiği şalgamı Ulu Camii çevresinde Afşinli vatandaşlarla buluşturan Şalgamcı Mesut Erdoğan, vitamin ve mineral bakımından zengin olan şalgam suyunun insan sağlığı için pek çok faydası bulunduğunu belirtti.

Şalgamcılığı severek yaptığını belirten Mesut Erdoğan, kendi imalatı şalgam suyuna vatandaşların ilgisinin her geçen gün arttığını ifade etti.

Şalgamlarını yurtdışındaki gurbetçi vatandaşlara da gönderdiğini söyleyen Erdoğan, “Şalgam yapmayı Adana’da kaldığım süre zarfında öğrendim ve Afşin’e gelince uygulamaya başladım. Yaptığım şalgamı vatandaşlar beğeniyor ve memnun kalıyorlar. Kendi üretimimiz olan şalgamlarımızı yurt dışına da gönderiyorum. Yurt dışında gelen hemşerilerimiz alıp götürüyor. Bu işi yapmaktan memnunum, elim ayağım tuttuğu sürece bu işi yapacağım" dedi.

Şalgam suyunun yapılışı hakkında bilgiler veren Erdoğan, "Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, özel fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor." diye konuştu.



 

Editör: Haber Merkezi