Afşin-Elbistan ve Divriği Doğalgaz Boru Hattı çalışmaları başladı.

Afşin, Elbistan ve Darende’yi de içine alan, Afşin-Elbistan ve Divriği Doğalgaz Boru Hattı Yapım İşi resmen başladı. İhaleyi kazanan VEMAK A.Ş. çalışanları, kurban kesimi ve yapılan duaların ardından sahaya indi. İlk olarak boru hattının geçeceği alanda pist açma çalışmaları yapılacak.
Malatya’ya bağlı Kuluncak bölgesindeki hattan alınacak doğalgazı yaklaşık 122 kilometrelik hat ile Afşin, santraller ve Elbistan’a ulaştıracak olan boru hattının döşenmesi amacıyla çalışmalar başladı.
Darende-Gürün Karayolu üzerinde bulunan Yazıköy yakınlarında şantiye kuran VEMAK A.Ş., çalışmalara başladı. Boru hattının döşeneceği hat üzerinde pist açmak amacıyla iş makineleri ile sahaya inen çalışanlar, çalışmalar başlamadan önce kurban kesip, hep birlikte dua ettiler.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın yaptığı çalışmalar sonucunda, BOTAŞ tarafından 2011 yılında 1 milyon liralık ödenekle doğrudan yatırım programına alınan Afşin-Elbistan ve Divriği Doğalgaz Boru Hattı Projesinin ihalesi, yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle 8 Nisan 2015 tarihinde yapılabildi. İhaleye 9 firma teklif verirken, 8 milyon 250 bin dolar teklif sunan VEMAK A.Ş. ihaleyi kazanan firma olmuştu.
Organize sanayi bölgesi ve santral yatırımlarını hesaba katarak, 30 yıllık bir projeksiyonla hazırlanan proje kapsamında 122 kilometrelik hatta 16 inç çapında boru döşenecek.
Şirket proje kapsamında 16 inç çapında 122 bin 96 metre, 8 inç çapında ise 59 bin metre boru hattı döşeyecek. Proje kapsamında ayrıca; 1 adet 16 inç Pig (Atıcı) İstasyonu, 1 adet 16 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 1 adet 8 inç Pig (Atıcı) İstasyonu yine 1 adet 8 inç Pig (alıcı) İstasyonu, 4 adet 16 inçlik hat vanası ve 1 adet 8 inçlik hat vanası yer alacak. 

İhale şartnamesine gören doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları için firmaya 600 gün süre tanınırken, yapılan imza töreninde bu sürenin 500 güne indirilmesi istenmişti.
 
Sözleşmeyi Bakan Yıldız imzalamıştı:

Afşin , Elbistan ile Darende ve Sivas’a bağlı bazı ilçelere doğalgaz sağlayacak olan hattın yapımı amacıyla 8 Nisan’da yapılan ihalenin sonuçlanmasının ardından, 10 Mayıs 2015 günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve ihaleyi kazanan firmanın yöneticileri ile sözleşme imzalanmıştı.
Sözleşme, Afşin-Elbistan A Termik Santrali salonunda imzalanırken, Elbistan ve Afşin hattının doğalgaz konusundaki yeni prosedürlere tabi olmadan, yapılan girişimler sonucunda BOTAŞ’ın doğrudan yaptığı bir yatırım olduğu belirtilmişti.
 
Boru hattı döşeniyor:

Afşin- Elbistan hattı için yapılan ihalenin sonuçlanması, ardından sözleşme imzalanması ve yer tesliminden sonra ihaleyi kazanan firma VEMAK A.Ş. tırlarla taşıdığı şantiyesini, Darende-Gürün Karayolu üzerinde bulunan Yazıköy civarında konuşlandırdı. Kuluncak ile Elbistan arasındaki 122 kilometrelik hattın tam ortasında yer alan şantiye ile her iki yönde çalışma yapılabilecek.
           
Geniş bir ekip ve makine parkına sahip olan VEMAK, şantiye kurulumunu tamamladıktan sonra, hafta sonu itibarı ile kurban kesimi ve duaların ardından, işçilerini sahaya yönlendirdi.
           
Boru hattının geçeceği güzergahta yol ve pist açma çalışmalarına başlayan şirket, hemen ardından boruların döşenmesi işlemlerine başlayacak. Boru hattında yer alacak tesis ve istasyonları da kuracak olan VEMAK, 500 gün sonunda doğalgaz boru hattın Afşin ve Elbistan’a gaz akışı sağlayacak şekilde hazır hale getirecek.
 
2011’de programa alındı:
  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2011 yılı içerisinde Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunurken, Doğal Gaz Dağıtım Hatları projesi kapsamındaki Sanayi ve Bağlantı Hatları projesinin detayına 100 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon TL ödenek ile Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yatırım programına alınmıştı.

Editör: Haber Merkezi