Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi’nin büyük ilerleme kaydettiğini, projenin planlama aşamasının sona erdiğini, Arazi, Etüt Harita ve Mühendislik İşi için Ekim ayında ihaleye çıkılacağını açıkladı.   

Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın 2013 yılı yatırım programı hakkında yaptığı açıklamada yer alan 11 il ve 5 ilçe arasında Elbistan ismini belirtmemesi üzerine kamuoyunda çeşitli söylentiler oluşurken, bazı siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, konuyu gündeme taşımışlardı.

 

Enerji Bakanlığı’ndan edindiğimiz bilgilere göre, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin ilk ateşlemesi ile Şeker Fabrikası’nda da doğalgaz kullanılacağını belirtilirken, aynı zamanda Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün’e de doğalgaz verileceği ifade edildi. 

Proje 3 aşamadan oluşuyor:

Bir yerleşim yerinin doğalgaz kullanabilmesi için üç aşamalı bir projenin uygulandığını ve bu uygulamanın tüm merkezler için geçerli olduğunu belirten Bakanlık yetkilileri, şunları kaydettiler:


“Bir yerleşim yerine doğalgaz arzının sağlanması için şu üç aşamanın tamamlanması gerekiyor. Öncelikle planlama yapılıyor. Yapılan planlama çalışması uygun ise, ikinci aşama olan etüt, harita ve mühendislik işi ihale ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise boru hattı yapım işi ihale ediliyor. Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün ilçelerine doğalgaz arzının sağlanması için planlama yapıldı. Yapılan planlamaya göre doğalgaz hattı 120 kilometre olacak. İkinci aşamanın da tahminen 1 yıl sürmesi öngörülüyor. İkinci aşamadan sonra boru hattının döşenmesine başlanacak. Şu anda doğalgaz ile ısınan tüm şehirler için bu 3 aşama uygulandı.”

 

120 kilometre boru hattı döşenecek:

Bakanlık yetkilileri, Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi için hazırlanan haritaya göre 120 kilometrelik bir boru hattının döşeneceğini ifade ettiler.

Bölgeye doğalgaz Malatya-Sivas hattından sağlanacak. Kuluncak’tan alınacak doğalgaz, Gürün ve Darende’den de geçtikten sonra Elbistan’a, oradan ise termik santraller ve Afşin’e uzanacak.

Projenin haritası da hazırlanırken, 120 kilometrelik boru hattının güzergahı ayrıntılı olarak gösteriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2011 yılı içerisinde Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunurken, Doğal Gaz Dağıtım Hatları projesi kapsamındaki Sanayi ve Bağlantı Hatları projesinin detayına 100 bin TL olmak üzere toplam 1 milyon TL ödenek ile Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ilave edildi.

Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi hakkında, Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ise şöyle:

 

“Kahramanmaraş-Elbistan'da yerleşik bulunan Afşin-Elbistan Termik Santrali A ve B üniteleri ile yapım aşamasındaki C ve E ünitelerine ve aynı zamanda Elbistan Şeker Fabrikası ile Afşin, Elbistan, Darende ve Gürün yerleşim birimlerine gaz arzı sağlanabilmesi amacıyla,  yaklaşık 120kilometre uzunluğunda olacağı öngörülen ‘Gürün-Darende-Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Arazi, Etüt Harita ve Kamulaştırma-Mühendislik İşi”  için Ekim ayında ihaleye çıkılacaktır. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması öngörülen Mühendislik çalışmasını müteakip de boru hattı yapım ihalesine çıkılacaktır.”

İşte o harita

 

Editör: Haber Merkezi