Afşin’de 7 MW kurulu güce sahip yılda yaklaşık 14 milyon kWh elektrik üretme kapasitesinde olacak Güneş Enerjisi Santrali yapımı için ilk adım atıldı.

KAROMAD Enerji A.Ş. tarafından Afşin’e bağlı Büget Mahallesi’nde 7 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santrali yapımı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Tesiste, 52 bin metrekare alana yerleştirilecek 27 bin 288 panel, yılda yaklaşık 14 milyon kWh elektrik üretilecek.

Afşin’de güneş enerjisi santrali (GES) ve rüzgar enerjisi santrali (RES) kurulumu için ayrılan kapasite, ön lisans alan firmalar tarafından değerlendirmeye başlandı. Projenin ömrü yaklaşık 30 yıl olurken, panellerin yenilenmesi halinde proje ömrü uzatılabilecek.

Güneş potansiyeli en yüksek bölgelerden biri olan Büget Mahallesi’ndeki güneş enerjisi santrali yatırımı, merkezi Ankara’da bulunan KAROMAD Enerji Üretim A.Ş. isimli firma tarafından yapılacak. Toplam gücü 7,0 MW olan Büget Güneş Enerjisi Santrali için 24 milyon 500 bin TL bütçesi olacak. 137 dönümlük alana kurulacak Büget Güneş Enerji Santrali’nin 52 bin metrekaresini paneller kaplayacak. Tesiste toplamda 27 bin 288 fotovoltaik güneş paneli kullanılacak. Tesisin yıllık elektrik üretimi ise 13 milyon 982 bin kWh olacak. Projeden üretilecek elektrik, trafolar ile orta gerilim seviyesine yükseltilecek ve dağıtım şirketine ait en yakın hatlara saplanma yöntemi ile bağlanarak sisteme aktarılacak.

Projenin inşaat aşamasında 25 kişi, işletme aşamasında ise 10 kişi çalıştırılması planlanmakta.

Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yapılan açıklamada, güneş enerjisi projesi ile ilgili olarak Kahramanmaraş Valiliğine sunulan dosyanın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunduğu böylelikle de ÇED sürecinin başladığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi