Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı:
 “Afşin’deki bakır cevheri ülke ekonomisine katılmalı”

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Afşin’e bağlı Hüyüklü Mahallesinde bulunan bakır cevherinin biran evvel ekonomiye kazandırılması için çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, Türkiye’nin yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunu belirterek, “Afşin’de bulunan bakır maden rezervinin biran önce işlenmelidir ”dedi.
Ülkenin dış ülkelere bağımlılığını ortadan kaldırmanın tek çözümü madencilik sektörü olduğunu işaret eden Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, “Maalesef son yıllarda madencilik deyince akla facialar, kazalar ve tartışmalar geliyor. İzlenen yanlış politikalar ve bu politikaların yanlış uygulamaları yüzünden dışa bağımlılık artmakta, eldeki mevcut yer altı zenginlikleri değerlendirilememekte ve madencilik sektöründe yatırımlar yeterli oranda yapılamamaktadır. Türkiye yer altı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen bu zenginliğin ekonomimize kazandırdığı katkı yeterli değildir. Güçlü bir ekonomik kalkınma için madencilik sektörü vazgeçilmez bir alan olmasına karşın, sahip olduğumuz rezervleri bile henüz yeterli ölçüde değerlendiremediğimiz aşikardır. Gerek bürokratik gerek politik olsun bir an evvel engellerin ortadan kaldırılıp gerekli adımların atılması gerekmektedir.” dedi.

Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı,  Afşin’de bulunan bu sahanın biran önce açılarak bölge ve ülke ekonomisine katılmasını istedi. Bölükbaşı, “Bu duruma en iyi örnek Afşin-Elbistan Bölgesinde bulunan yaklaşık 1 milyar tonluk maden rezervleri bulunduğu anlaşılan maden sahasıdır. MTA'nın 2014 faaliyet raporuna göre Afşin Elbistan ilçeleri arasında kalan Hüyüklü/Kayışındere ruhsat sahasında toplam 30 bin 838 m sondaj yapılmış 500 metre kalınlığında Bakır-Molibden cevheri içeren yeni bir saha bulunmuştur. Sahada ortalama yüzde 0.2 (2000 ppm) Bakır (Cu) + Molibden (Mo) tenörlü yaklaşık olarak; 750 milyon tonluk görünür+muhtemel bir cevher potansiyeli tespit edilmiştir. Elde edilen bu verilere göre Hüyüklü’de ki saha ülkemizin en büyük porfiri tip bakır cevherleşmesidir.” diye konuştu.

Bölükbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yıllardır yöre halkının beklediği umduğu haber MTA'dan gelmiştir fakat sahayla ilgili bir ne bir veri, madeni nasıl ve hangi kurumun işleteceği ve işletmeye ne zaman açılacağı ile ilgili bir bilgi kamuoyuna sunulmamıştır. MTA'dan gelen bu güzel haber günlerce medyada yer almış, bölge insanını umutlandırmış ve sabırsızlıkla istihdam edilmeyi beklemelerine sebep olmuştur. İş sahaları ve istihdam olanaklarının artırılabilmesi açısından böylesine zengin ve değerli bir alan ivedilikle hizmete açılmalıdır. Yaklaşık 1 milyar tonluk bir rezervden söz edilmekte fakat alanın akıbetiyle ilgili bir açıklık getirilmemektedir.Biz diyoruz ki; Başta siyasiler olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluş sorumluluktan kaçmamalı, ilgili kesimler üzerine düşen sorumluluğu almalı ve sahayı üretime açmalıdır. Gerek ülke ekonomisi için gerekse de Kahramanmaraş ve bölge şehirlerinin ekonomisi için bir an evvel gerekli adımların atılması önemlidir. Ortaya çıkarılan böylesi bir zenginliğin bu ülkeye katma değer kazandırması zaruridir. İçinde bulunduğumuz bu kaotik ortamdan el birliğiyle çıkmak ve sahip olduğumuz zenginlikleri bu ülkeye kazandırmak hepimizin sorumluluğudur. Unutmayınız ki bir ülke sahip olduğu yer altı zenginlikleri kadar zengindir.”

Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü,  Afşin'e bağlı Hüyüklü Mahallesi’nde yaklaşık 1 milyar tonluk bakır madeni tespit etmişti.
 
 
Editör: Haber Merkezi