Afşin Toplum Sağlı Merkezi (TSM) tarafından halkı bilinçlendirmek amacıyla organ bağışı standı açıldı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezinde açılan organ bağışı standını ziyaret eden Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, insanlığa faydalı olmanın en güzel ve en tekili yollarından birinin organ bağışında bulunmaktan geçtiğini belirtti.

Organ bağışının önemine dikkati çeken Karataş, şunları kaydetti:

“Sağlık hizmetlerinin devamı için, organ bağışı çok önemlidir. Bu konuda toplum olarak bir takım önyargılarımız var. Sağlık birimleri ve din adamlarımız tarafından vatandaşlarımıza organ bağışının öneminin çok iyi işlenmesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın organ bağışı konusuyla ilgili görüşü organ naklinin caiz olduğu yönündedir. Zaruret halinde her türlü sakıncalı şeyin helal kılındığını vatandaşlarımızın bilmesi gerekmektedir. Bir insanın hayatı organ bağışına bağlıysa kişiye organ nakli yapılabilir. Vatandaşlarımıza organ bağışının dini boyutunun vatandaşlarımıza güzel bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Ülkemizde organ nakliyle sağlığına kavuşmayı bekleyen bireylerimizi unutmamamız gerekiyor”

Afşin Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Hilal Datlı ise, vatandaşların her zaman organ bağışında bulunabileceğini söyledi.

"Organ Bağış Haftası" erkinlikleri kapsamında okul ve kurumlarda stant açıldığını ve bilgilendirme çalışmalarının yapıldığını belirten Datlı, “Organ bağışı konusunda vatandaşlarımız önceki yıllara göre daha ilgili oldu. Fakat vatandaşlarımızda organ bağışının günah olduğu konusunda önyargı bulunmakta. Bu tabuyu yıkmak için bizlerde organ bağışında bulduk. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir. Bazen bir bağış birden fazla hayatı kurtarabiliyor. O yüzden her bireyi  organlarını bağışlama konusunda daha cömert olmaya davet ediyoruz.İlçemizde 25 Kasım Çarşamba gününe kadar organ bağışı etkinliklerimiz devam edecek” açıklamasında bulundu.

Sağlıklı her organın bağışlanabileceğinin altını çizen Dr. Datlı,  “Organ bağışı, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastalara vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Ülkemizde: kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği, gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedir. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde yada yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane ve yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Yani sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesedin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Tıpta en temel ilke her bireyin kendi yaşam hakkı olduğu ve trilyon bir yaşama dönüş şansı bile olsa bu şansın sonuna kadar kullanılması gerektiğidir. Hiç kimse için nasıl olsa ölecek tabiri kullanılamaz. Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından tıbbı ölüm kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez” diye konuştu.

Son olarak, Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birinin tedavisinin sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar olduğunu vurgulayan, Afşin TSM’de görevli hemşire Şerife Solak, “ Toplum Sağlığı Başkanımız Dr. Hilal Datlı, hemşire Emel Akdağ ve Birsen Alkılınç ile birlikte ilçemizdeki liselere, Afşin İlçe Müftülüğümüze, Halk Eğitim Merkezimize ve Afşin Meslek Yüksekokulumuzda stant açarak daha çok bireye ulaşmayı hedefliyoruz. Ne kadar çok birey organ bağışında bulunursa o kadar çok hayatın kurtulacağını biliyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi