Afşin’de, Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOAĞAKA) ile Afşin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, ilçede faaliyet gösteren işletmelere yönelik proje ve destekler hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.

Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası seminer salonunda yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş’ta Kamu -Üniversite- Sanayi İşbirliği (KÜSİ) stratejisi ve eylem planı gereği çalışmalarımız oluyor. KÜSİ planlama kurulu olarak yapmış olduğumuz bir toplantıda Afşin’de de bir toplantı yaparak Kamu -Üniversite- Sanayi İşbirliği programını anlatma istedik.” Dedi.

Bölge girişimcilerin en büyük problem yaşadığı konuların başında yer ve insan kaynağı sorunları olduğunu söyleyen Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, “Kamu -Üniversite- Sanayi İşbirliği (KÜSİ) projesi, Kahramanmaraş’ta ve ilçelerinde kamuya hizmet eden girişimcilerimizin, sanayi sektörünün üniversitemiz ile organik bağlar kurmasını sağlayarak problemlerin çözülmesini amaçlayan bir projedir. Üniversite sanayi işbirliğini nasıl geliştirebiliriz ve nasıl daha iyiye götürebiliriz konusunda Kahramanmaraş’ta güzel çalışmalarımız var. Afşin’de de üniversitemizden faydalanmak isteyen firmalarımız olabilir. Bu firmalarımız Afşin Ticaret ve Sanayi Odamıza durumlarını anlatabilir ve bizlerden, üniversitemizden destek isteyebilir. Bizlerde üniversitemizden alanında uzman hocalarımızla buraya gelerek sorunların giderilmesi konusunda destek olabiliriz” diye konuştu.

DOAĞAKA destek mekanizmaları hakkında bilgi veren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, Kahramanmaraş genelinde 2010-2015 yılları arasına DOĞAKA Teknik Destek Programı kapsamında 376 projeye yaklaşık 1 milyon 650 bin lira destek verildiğini söyledi.

DOĞAKA olarak güdümlü proje desteği çağrısına çıkacaklarını belirten Kazancı, “Güdümlü Proje Desteği, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından önem taşıyan projelerin, konusu ve koşullarının DOĞAKA öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenmesi ve desteklenerek gerçekleştirmesini hedefliyor.” dedi.

Afşinli girişimcilere KOSGEB destekleriyle alakalı bilgiler veren KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gülden Uslu ise, "KOBİ Gelişim Destek Programı" kapsamında işletme başına 300 bin liraya kadar geri ödemesiz, 700 bin liraya kadar da geri ödemeli olmak üzere 1 milyon liraya kadar destek verilebileceğini söyledi.

KOSGEB bünyesinde oluşturulan kurulda, desteklenecek projelerin belirleneceğini ifade eden Uslu, “Çağrı kapsamında desteklenecek projelerin toplam bütçesi 500 milyon lira olduğu belirtmek istiyorum. İllere göre bir sıralama yapılmadı. Bunun için KOBİ’lerimizden oldukça çok sayıda proje başvurusu gelmesini istiyoruz. Başvuru sonuçlarını da Aralık ayı içerisinde ilan edeceğiz. İşletmelerimizin kendilerine bir hedef belirlemeleri ve faaliyetlerinize göre proje oluşturmak çok önemli. ” açıklamasında bulundu.

Afşin’in kalkınmasının üretim, sanayi ve alternatif turizmle mümkün olabileceğini söyleyen Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Bekir Sıtkı Can, “Bugün düzenlemiş olduğumuz bilgilendirme toplantısını Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan Beye yapmış olduğumuz ziyarette Afşin’de DOĞAKA ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapma kararı almıştık. Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürümüzle ortak bir karara vararak Afşin’de bu yönde toplantı yapmayı kararlaştırdık.

Bir bölgenin kalkınması üretim, sanayi ve turizmle mümkün olabilir. Şuanda Afşin’de özellikle Eshab-ı Kehf’le ilgili geldiğimiz nokta maalesef istediğimiz ölçekte değil. Tanıtım çalışmaları devam ediyor Eshab-ı Kehf turizm açısından Afşin için çok güzel bir avantaj. İnşallah zamanla bölgemize büyük bir katkı sağlayacak.  Üretim konusunda ise Afşin’de bir tane un fabrikamız birkaç tane yem fabrikamız var ve 2 tane beton santrallerimiz var. Afşin’in markası olan Afşin Çaman’ımız var. Yani hem üretim de hem sanayi de hem de turizm de bir şeyler ortaya koyabiliyoruz.

Proje sunma yönünde çok eksikliklerimiz var ancak buradan almış olduğunuz hem gerekli bilgilerle hem de fikir alış verişleriyle güzel bir sonuç elde edebiliriz. Bu konu üzerinde merak ettiğiniz ne varsa hepsini sormanızı istiyorum. Biliyoruz ki KOSGEB, DOĞAKA daima bizlerin yanında. Biliyorum hepiniz gayret ediyorsunuz ama bu gayretlerimizi bir başarıya ulaştıralım. Gelin hep beraber projelerimizi arttıralım ve Afşin’imize birazda olsa katkı sağlayalım.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi