Afşin’de, yaylada otlatılan inek ve koyunlardan elde edilen peynir, tere yağ ve katık tezgahlardaki yerini aldı.

Kış ayları yaklaşırken evlerde peynir telaşı başladı. Vatandaşlar, kışın sofralardan eksik etmediği peynirler için Cevlanlıoğlu İbrahim Efendi Kapalı Semt Pazarındaki Köylü Pazarına akın ediyor. Üreticilerin sütten elde ettiği peynir, tere yağ, çökelek ve katık gibi ürünler birinci elden tüketici ile buluşuyor.

Afşin’de ve kırsal mahallelerde hazırlanarak Cevlanlıoğlu İbrahim Efendi Kapalı Semt Pazarına getirilen peynir, yağ, çökelek ve katık satışlarının başladığını belirten üreticiler, peyniri sezonun her yıl Nisan ayında başladığını ve Ağustos ayına kadar devam ettiğini ifade ettiler.

Vatandaşların kışın tüketecekleri peynirleri şimdiden alarak hazırlık yaptığını belirten satıcılar, yoğun ilgi nedeniyle sipariş almaya başladıklarını söyledi.

Peynir ve süt ürünleri satışı yapan Mustafa Kıdıl, "Süt ürünleri olan peynir, yağ, çökelek, katık köylerden alıyoruz. Pazarda satışını yapıyoruz. Vatandaşlar ürünlerden memnun ihtiyaçlarına göre ürünler getiriyoruz. Genel olarak süt ürünleri içinde peynir çok rağbet görüyor. Koyun peyniri eskisi gibi kalmadı hayvancılık azaldığından bu ürünlerde azaldı"dedi.

Peynir, yağ, çökelek, katık gibi süt ürünleri doğal olarak üretildiğini belirten Kıdıl, "Köylerde yapılan bu ürünler doğal olduğundan köylerden alıp getiriyoruz. Vatandaşlar bu yüzden rağbet gösteriyor. Dağlarda otlanan hayvanların sütünden yapıldığından dolayı bu ürünler hem sağlıklı hem de lezzetli" diye konuştu.

Baharın gelmesiyle birlikte süt ürünleri üretildiğini belirten Esnaf Ülger Asrlaner ise, "Baharın gelmesiyle süt ürünleri üretilmeye başlanır. İlk önce peynir sonra tere yağ, çökelek ve katık üretilmeye başlanır. Müşterilerimiz yavaş yavaş kışlık ürünlerini almaya başlarlar. Peynir, tere yağ, çökelek gibi ürünlerin yanı sıra tarhana için katık alırlar. Vatandaşlar en çok koyun peyniri tercih ediyor. Herkesin isteğine göre ürünler var. Vatandaşlar memnun kalıyor bir alan bir daha gelip alıyor memnun olmazsa bir daha gelmiyor  " şeklinde konuştu.

Müşteri Osman Kaçar da, “İlçemizde peynir, tere yağ, çökelek, katık gibi ürünler tezgâhlara geldiğinden dolayı ihtiyacımız doğrultusunda alışveriş yapıyoruz. Yöresel ve doğal ürünler olduğundan tercih ediyoruz. Genel olarak koyun peynirini tercih ediyoruz ve tarhana yapmak için buradan da katıkta alıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Köy pazarındaki süt ürünlerinin perakende satışları ise şu şekilde gerçekleşmekte:

“İnek peyniri 14-15 TL, tere yağ 25 TL, çökelek 5 TL , tulum peyniri 15 TL ve katık 5  TL”

Editör: Haber Merkezi