Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Kahramanmaraş İl Müdürlüğü tarafından, Afşin'de gerçekleştirilen deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Afşin Hükümet Konağı konferans salonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Kahramanmaraş İl Müdürlüğünde görevli AFAD Eğitim Uzmanı Nuri Yurttaş, ilk olarak katılımcılara afet ve acil durum eğitimi verdi.

Kahramanmaraş'ın depremsellik açısından birinci derecede deprem yoğunluğu olan Doğu Anadolu fay hattı etkisinin altında olduğunu söyleyen AFAD Eğitim Uzmanı Nuri Yurttaş, deprem esnasında alınabilecek tedbirlerle zararın en aza indirebileceğini belirtti.

Depremin yer kabuğunun hareket etmesiyle oluştuğunu ifade eden Yurttaş, "Ülkemizi tehdit eden iki adet fay hattı var. Bunlardan bir tanesi Kahramanmaraş'ın da içinde olduğu, Lübnan'dan başlayıp Hatay istikametinden Bingöl'e kadar uzanan Doğu Anadolu fay hattı. Bu fay hattı 3 ile 6 yıl arasında orta ve büyük şiddetli deprem üretmektedir. Depremsellik açısından ülkemiz için bir diğer tehdit ise Kuzey Anadolu fay hattı." dedi.

AFAD olarak, 'Afete Hazır Türkiye Projesi' kapsamında Kahramanmaraş'taki tüm okullarda afet ve acil durum eğitimi verildiğini söyleyen Yurttaş, " Afete engel olamayız fakat alınacak tedbirlerle zarar en aza indirilebilir. AFAD olarak il genelinde kurum-kuruluş, okullarımız başta olmak üzere halkımıza afet bilinci oluşturmak amacıyla yıl boyunca eğitim ve tatbikat faaliyetlerimize davam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Yurttaş, son olarak yapılacak tatbikat öncesi kurum personellerine deprem esnasında yapılması gerekenler ve tahliye planı konusunda bilgi verdi.

Bilgilendirmenin kurumlarına dağılan personellere senaryo gereği deprem uyarısı yapıldı.

6,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem senaryosunun uygulandığı tatbikatta, Afşin Hükümet Konağı güvenli bir şekilde tahliye edildi, yaralılar 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi personelleri deprem nedeniyle binanın ikinci katında mahsur kalan bir vatandaşı itfaiye bir merdiveniyle tahliyesini sağladı.

Editör: Haber Merkezi