Afşin'de düzenlen Gaziler Günü töreni, Hükümet Konağındaki Atatürk Anıtı'na Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan'ın çelenk koyması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Çelenk sunma töreninin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Afşin Jandarma Bölük Komutanlığında görevli Jandarma Sağlık Astsubay Çavuş Soner Balta,  19 Eylül Gaziler Günü'nün, vatan için toprağa düşmüş, vatanı için kanını akıtmış, hayatının baharında "Vatan" demiş, "Bayrak" demiş, elini, kolunu, bacağını, gözünü ülkesine ve milletine helal etmiş Mehmetçikler için vefa günü olduğunu söyledi.

Türk milletinin şartlar ne olursa olsun milli birliğinden ve vatanın bütünlüğünden taviz vermemenin mücadelesini, dün olduğu gibi bugün de aynı inanç ve kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Balta, şunları kaydetti:

"Bu vefa borcu bir gün içinde yapılacak kutlamalarla ödenebilecek bir borç değildir. Bugün, huzur içinde, barış içinde, refah içinde, ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde, bu kutsal vatanın ekmeğini yiyebiliyorsak, suyunu içebiliyorsak, havasını soluyabiliyorsak, kanını ülkesinin özgür ve bağımsız geleceği için akıtan bu aslanlar sayesindedir. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir. I.Dünya savaşından sonra cennet vatanın topraklarını işgal eden işgal güçlerine karşı Mustafa Kemal'in önderliğinde Şerefli bir kurtuluş mücadelesi vermiştir. 23 Ağustos 1921 de başlayan ve 22 gün 22 gece süren Sakarya savaşında atından düşüp yaralanmasına rağmen cepheden ayrılmayıp üstün komutanlık, vatan ve millet sevgisini bir defa daha ortaya koyan Mustafa Kemal Paşaya 19 Eylül 1921 de TBMM tarafından Gazilik unvanı ile Mareşallik rütbesi verilmiştir"

"Yüce Türk Ulusu ve onun göz bebeği Türk Silahlı Kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Gençlerimiz, Ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulmakta, tarihini bildikçe her şeyi gören geçmişinden ders alan ve geleceğin tedbirlerini hazırlayan bir nesil olmaktadır. Kahramanlık ve fedakarlıklarıyla milletimizin yolunu çizen ve aydınlatan gazilerimizin gününü kutlarken, ebediyete intikal eden gazilerimiz ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz"

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardında Jandarma Üstçavuş Erkan Örs, Gazi şiirini, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Ahmet Kartal'ın, Ordunun Duası adlı şiiri okumasının ardından program son buldu.

Programa, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Demir, Afşin Belediye Başkanı Vekili Sebahattin Atalay, resmi daire amirleri, askeri erkan, emniyet teşkilatı, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Editör: Haber Merkezi