Türkiye’deki rezervleri ilk kez Kahramanmaraş’ta keşfedilen barit madeninin Afşin’de üretilmesi için kapı aralandı.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), bu sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren bir firmanın Afşin’deki barit sahası için sunduğu arama ruhsatı talebini uygun buldu.

MAPEG, yaptığı açıklama ile işlemlerine devam etmesine onay verilen şirketlerin listesini açıkladı. Buna göre toplam 206 adet başvuru kabul edildi. Kurum tarafından 22 şirketin hisse pay devri, 38 şirketin işletme ruhsatı, 21 şirketin devir, 37 şirketin temdit, 21 şirketin rödövans, 55 şirketin arama ruhsatı ve 12 şirketin ihale onayı başvurusu onaylandı. Arama ruhsatı için onay verilen sahalar arasında Afşin de yer aldı. MAPEG, Afşin’de baryum elementinin en yaygın minerali olan baryum sülfat aranması için özel bir firmanın arama ruhsatı talebini uygun buldu.

Metalik olmayan minerallerin en ağırı olarak bilinen baritin ülkemizdeki ilk rezervi de, Afşin’deki saha için arama ruhsatı verilen firma tarafından Kahramanmaraş’ta bulunmuştu. Barit piyasasında ihracatçı bir ülke olan Türkiye, dünya rezervlerinin de 11,67’sine sahip.

Barit; petrol ve doğalgaz sondajlarında kullanımının yanında, otomotiv, boya ve kaplama, yapıştırıcı, plastik, poliüretan sektörlerinde de kullanılıyor.

Barit (BaSO4) baryum sülfattan oluşan bir mineraldir. Genellikle beyaz ya da renksizdir. Bazen de sarı ve gri olabilir. Baryumun ana kaynağıdır. Işıma yapan şekline bazen Bologna Taşı da denir. Genellikle kurşun, bakır, çinko, gümüş, demir ve nikel cevherleri arasında kalsit, kuvars, flüorit, dolomit ve sideritle birlikte bulunan bir baryum minerali Baritin de denir. Bazen yumru, bazen de kumtaşları içinde, "çöl gülleri" denen ve güle benzer parçalar hâlinde bulunur. Renksiz ya da beyazın sarı, kahverengi, mavi, yeşil ya da kırmızıya çalan tonlarında çeşitleri vardır.

Öğütülmüş baritin en önemli kullanım alanı sondaj sektörüdür Dünya barit üretiminin % 85-90ı bu sektörde kullanılmaktadır

Baritin yoğunluğunun yüksek olması, aşındırıcılığının düşük olması, yüksek basınç ve ısıya karşı stabil olması, manyetik özelliğinin olmaması, çeşitli kaynaklardan kolay ve uygun maliyetle elde edilebilmesi sondaj sektöründe yaygın olarak tüketilmesini sağlamaktadır.

Cam endüstrisinde değişik baryum bileşikleri kullanılmaktadır. Özellikle preslenmiş camlarda, baryum oksit kurşun oksitten daha fazla parlaklık sağlamaktadır. Boya sanayinde, beyazlatıcı pigment olarak, yağlı boyalarda inceltici olarak kullanılmaktadır

Öğütülmüş baritin sentetik kauçukla karıştırılması ve asfalt ilavesiyle, havaalanı pistleri ve yüksek standartlı yol kaplamaları yapılır. Baryumun X-ışınlarını zararsız hale getirmesinden dolayı röntgen çekimlerinde, nötronları engelleme özelliğinden dolayı atom reaktörlerinde kullanılır. Lastik sanayinde dolgu malzemesi olarak kullanılan barit, seramik sanayinde seramik cilası olarak kullanılır.

Editör: Haber Merkezi