Afşin’de, ağaç verim değerleri, iç kalite özelliklerinin yüksekliğinin yanında meyvelerinin çok iri olmasıyla dikkat çeken ve üreticiye ekonomik olarak da yüksek getiri sağlayan cevizin hasadı başladı.

Binboğa dağının eteklerinde yer alan Türkçayırı, Binboğa ve Çukurpınar mahallelerinde iç doluluk oranıyla, lezzeti ve verimliliğiyle ön plana çıkan Afşin’in ata-dede cevizi, zahmetli bir sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor.

Dağlık yapıya sahip mahallelerde başlayan hasat sürecinde uzun cerekler yardımıyla dalından indirilen ceviz, el yordamıyla yeşil kabuğundan ayrılarak kurutulduktan sonra tanesi 35 ila 40 kuruştan satılıyor.

“Efsus 46 ceviz çeşidi, bölge cevizciliği için bir umuttur”

Afşin’de, ata-dede cevizleri diye tabir edilen karışık ırklarını Efsus 46 ceviziyle 3 yıl içerisinde yaygınlaştırabileceklerini ifade eden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez “Efsus 46 cevizinin Afşin bölgemizde yayılması ve yaygınlaştırılması için teknik ve akademik olarak elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız. Efsus 46 ceviz çeşidi, bölge cevizciliği için bir umuttur.” dedi.

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlbey Demir, ceviz üretimi noktasında Türkiye'de Kahramanmaraş, Kahramanmaraş’ta ise Afşin’in ön sıralarda yer aldığını ifade etti.

Afşin için önemli bir tarımsal gelir kaynağı olan ceviz hasadının başladığını belirten Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlbey Demir, “ Üreticilerimize geliri bol, bereketli bir sezon diliyorum. İlçemizde ceviz popülasyonu Türkçayırı, Binboğa ve Çukurpınar Mahallelerimiz başta olmak üzere birçok mahallemizde bulunmaktadır.” dedi.

Bitki ıslah çalışmaları sonucunda Afşin'de yetişen ceviz çeşidinin "Efsus 46" ismiyle milli çeşit listesinde yerini aldığını ifade eden İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlbey Demir, “Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez hocamızın yıllarca üzerine çalıştığı Afşin’e özgü bir tür olan Efsus 46 ceviz çeşidimiz tescillendi. Afşin sınırları içerisinde Efsus 46 çeşidi olarak yetiştirilen bir bahçe bulunmamaktadır. Aşılama çalışmalarımız devam ediyor. Ceviz ağaçlarımızdaki aşı çalışmalarımız tamamlandıktan sonra bahçelerimizden Afşin'e has özellikleri taşıyan ve markamız olan Efsus 46 çeşidini hasat edeceğiz. Şuanda üreticilerimiz bahçelerinden yerli, atadan dededen kalma cevizlerin hasadını yapıyorlar. İnşallah 4-5 yıl içerisinde aşılanan ağaçlarımızdan Afşin’in tescillenen Efsus 46 cevizinin hasadını yaparız” açıklamasında bulundu.

-“Ceviz hasadı için kabuğun çatlamasını bekliyoruz”

Çukurpınar Mahallesinde ceviz kabuklarının çatlamasıyla vatandaşların hasada başladığını belirten Mahalle Muhtarı Yasin Özer, “Mahallemizde ceviz hasadımız başladı. Allah’ın verdiğine şükrediyoruz. Ağaçlarımızdan meyveleri topluyoruz. Havanın sıcak ve yağışların az olmasına rağmen ona rağmen cevizlerimizin verimi güzel. Uzun cerekler yardımıyla topladığımız cevizleri topluyoruz, başaklıyoruz ve vatandaşlarımız ihtiyacı kadar kendine ayırıyor, geri kalan cevizi de Afşin pazarında satıyor.” diye konuştu.

Verimli bir yıl beklediklerini ifade eden Binboğa Mahallesi Muhtarı Süleyman Çinpolat ise, “ Mahallemizdeki vatandaşlarımızın yüzde 80 ile 90’ının tek geçim kaynağı ceviz üretimi. Bu yıl ceviz hasadımıza başladık ve ağaçlarımızdaki ceviz oranlarımız iyi. Mahallemiz dağlık ve engebeli arazi olduğu için diğer tarımsal ürünlerden gelir elde edemiyoruz. Hayvancılıkla da uğraşan vatandaşlarımız var fakat gelir kaynağımızın yoğunluğu yine cevizden elde ediyoruz. Mahallemizde bin kökten fazla ceviz ağacı bulunmakta ve güzel bir sezonda bir kök cevizden yaklaşık 10 bine yakın ceviz alabiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Muhtar Çinpolat son olarak, Afşin’e özgü bir tür olan Efsus 46 isimli ceviz çeşidinin mahalledeki ağaçlara aşılama çalışmalarının başladığını ve en kısa sürede bu çeşidi ülkeye kazandırmak istediklerini belirtti.

Ceviz üreticiliği yapan Hikmet Türkmen de, “Ceviz hasat zamanı geldi ve Ekim ayının 20’sine kadar ağaçlarımızdan cevizleri toplayacağız. Binboğa Mahallemizde vatandaşlarımız gelirlerini cevizden elde ediyor. Bizlerde babamızdan, dedemizden kalan cevizleri toplayarak geçimizi sağlıyoruz. Bahçelerimize yeni türleri de dikerek daha çok verim elde etmek için çalışmalara başladık” dedi.

Editör: Haber Merkezi