Afşin’de, deneme sahalarına ekilen ve astronotların beslenmesinde kullanılan ‘kinoa’ bitkisinin ilk tohum hasadı yapıldı.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 5 dekarlık bir alana ekilen Kinoa bitkisi hasat edildi. Astronot yiyeceği olarak bilinen “Kinoa” bitkisinin araziye uyumuna ve verimine bakılarak ilerleyen yıllarda bölge çiftçisi için alternatif ürün olarak ekilmesi planlanıyor.

Kinoa bitkisinin hasat programına katılan Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, “Proje Kenti Afşin çalışmaları bünyesinde Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz çalışmalarıyla ve projeleriyle çok aktif. İlçede göreve başlamamız çok kısa bir süre olmasına rağmen ilçe tarım müdürlüğümüzün ikinci alternatif ürünü Kinoa bitkisinin hasadı için bir araya geldik. Kinoa bitkisinin, bilimsel olarak açıklanmış birçok faydalarının yanında çiftçimize iyi bir gelir getireceğini düşünüyoruz” dedi.

Tarım alanında alternatif ürünün çok önemli olduğuna değinen Afşin Kaymakamı Budan, Afşin’de çoğunlukla kıraç arazilerde tarım yapıldığını söyledi.

 Budan, “ Afşin’de çiftçilerin büyük bir kesimi kıraç tarım üzerinde faaliyet göstermekte ve buğday türü hububat ürünleri tercih edilmekte. Bu noktada alternatif ürünün önemi ortaya çıkıyor. Nadas döneminde arazilerin boş kalmasında önüne geçmek hem de alternatif ürünlerle çiftçilerimizin gelir düzeyini daha da arttırmak için çok önemli bir çalışma oldu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün bu çalışmasını tebrik ediyoruz. İnşallah çiftçilerimiz bu yapılan çalışmalara ortak olur. Çiftçilerimiz, kendi arazilerinde kinoa bitkisini ekerek ülke ekonomisine fayda sağlayacağına inanıyorum. Bu anlamda projede emekleri bulunan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuşmasını tamamladı.

Daha sonra konuşma yapan  Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Kinoa bitkisinin buğday ve çeltiğe alternatif ürün olabileceğini belirtti.

Afşin’de çiftçiler tarafından kinoa bitkisinin ekildiği takdirde verim alabileceğini söyleyen Kurt, “ İlçemizde üç ay önce ekimini yaptığımız kinoa bitkisinin hasadını gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda kinoa bitkisinin ilçemiz iklim koşullarında yetiştirilebileceğini gözlemledik. Önümüzdeki yıl Afşin’de deneme ekimini yaptığımız kinoa’nın tohumlarını çiftçilerimize dağıtacağız ve geniş kapsamlı bir ekim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bölgemiz ve çiftçilerimiz için alternatif ürün, getirisi yüksek olan yeni ürün çalışmalarımız devam edecek. Çalışmalarımızda bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Sayın Kaymakamımız Ali Edip Budan olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kinoa bitkisi hakkında bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurt, konuşmasına şöyle devam etti:

" Kinoa İçerdiği besin değerlerinden dolayı mucize tahıl, besin değerlerinden dolayı mucize

tahıl, süper tahıl veya geleceğin tahılı olarak adlandırılmaktadır. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan Kinoa'nın baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi de oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketiliyor."

"Tadı buğday ile pirinç arasında. Pirinçten üç, buğdaydan ise iki misli daha fazla protein ihtiva ediyor. NASA bu tahılı astronotların beslenmesinde kullanıyor. Protein açısından çok güçlü. Lizin gibi temel amino aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor. Lif oranı çok yüksek. Kinoa yüksek oranda demir, kalsiyum, fosfor, protein, magnezyum, çinko içeriyor. Kinoa müthiş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Kinoa özellikle kuraklık, tuzluluk, yüksek taban suyu gibi olumsuz tarımsal şartlara dayanıklılık göstermekte ve bu şartlarda rahatlıkla tarımı yapılabilmektedir. Ülkemizde tarımı yeni başlamıştır. Ülkemiz çiftçileri için, tarımsal kazanç olarak da diğer tahıllara göre yeni ve mükemmel bir alternatiftir."

 

Konuşmaların ardından Afşin Kaymakamı Budan, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt ve ilçe tarım müdürlüğü personeliyle kinoa hasadını yaptı.

Editör: Haber Merkezi