Afşin’de 54 bin 313 seçmen, 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde sandık başına gidecek.

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Anayasa Değişikliği Halk oylamasında 53 bin 568 olan seçmen sayısı, 24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde 745 kişi daha artarak 54 bin 313 seçmene ulaştı.

Afşin'de hazırlanan seçmen listelerine göre 54 bin 313 seçmen oy kullanacak. Bu sayı sandık listelerinin oluşturulması ile kesinlik kazanacak. Elbistan’da 95 bin 851, Nurhak’ta 9 bin 102 ve Ekinözü’nde ise 8 bin 263 seçmen sandık başına gidecek.

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’nun başlattığı çalışmalar, seçim takvimine göre devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Yurt İçi Seçmen Kütüğü'nün güncelleştirilmesine İlişkin Usul ve Esasları Belirleyen Genelgesi" Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, seçmen listeleri 2 Mayıs Çarşamba günü saat 08.00'de muhtarlıklarda askıya çıkacak. 12 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00'de ise askıdan indirilecek. Kararda, birlikte gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için güncelleştirme yapmak amacıyla askıya çıkarılacak muhtarlık bölgesi askı listelerinin; Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce Adres Kayıt Sistemi'nden alınan Türkiye'de ikamet eden ve seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların, gerekli işlemler yapıldıktan ve seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra askıya çıkarılan listeler olduğu kaydedildi.

Bu kapsamda, yerleşim yeri değişikliği nedeniyle seçim çevresi değişen ilçe seçim kurullarınca, güncelleştirme ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin düzenlenmesi ile sandıkların numaralandırılması işlemleri yeni durum esas alınarak yapılacak. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce 30 Nisan'dan önce; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak olan ve geçerli yerleşim yeri adresine sahip Türk vatandaşlarına ait bilgiler alınacak. Bu kapsamda alınan ölüm, vatandaşlığın kaybedilmesi veya kazanılması gibi olay bilgileri Yurt İçi Seçmen Kütüğü'ne işlenecek.

 Başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup da sürekli olarak oturmak amacı ile listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelen, öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen, muhtarlık bölgesi askı listesinde kendisine ait kimlik veya adres bilgilerinde yanlışlık yahut eksiklik bulunan, nüfus olay bilgisi değişenler (vatandaşlığın kazanılması, gaipliğin iptali gibi) de Adres Kayıt Sistemi'ne kayıt olmaları için önce nüfus müdürlüğüne, sonra ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığına müracaat edecek.

Editör: Haber Merkezi