İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyonu, Afşinbey İlköğretim Okulu bahçesinde 1960’lı yıllarda bulunduğu ve halen toprak altında olduğu söylenen mozaik kalıntılarının incelenmesi için çalışma başlattı.
Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan,İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyon Başkanı Ahmet Canpolat, İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyon üyesi ve İl Genel Meclis Başkanı Ramazan Okumuş, İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyon Üyeleri Haydar Keleşer, Cuma Kaya, İl Genel Meclis Üyeleri Ömer Kösebalaban, Yemliha Böke, Belediye Meclis Üyesi Yalçın Çelebipekin Afşin’e gelerek Afşinbey İlköğretim Okulunda incelemelerde bulundular.
 
Afşinbey İlköğretim Okulu’nun arka bahçesinde kömürlük olarak kullanılan binanın altında çok değerli olduğu belirtilen tarihi eser, bir mozaik olduğu söyleniyor. Okulun kömürlüğünü yapmak için temel kazıldığında yaklaşık 6 m2 çapında bir mozaik ortaya çıkmış. Gaziantep’teki tarihi Zeugma Belkıs Antik Kentindeki mozaik yapılara benzeyen bu çok önemli eser, ilgisizlik ve ihmal ile toprak altında kaderine terk edildi. Buda yetmedi üstüne bina yapıldı.
 
-Mozaik gün yüzüne çıkartıldı, daha sonra bilinçsizce tekrar kapatıldı
Tarihi mozaikleri gördüğünü söyleyen Mehmet Emin Arıkan, “1960’lı yıllardı. Afşinbey İlköğretim Okulunun kapasite problemi vardı. Kömürlük ihtiyacı çıkınca okulun arka tarafında bulunan alan, bina yapımı için kazılmaya başladı. Bir müddet kazılınca bu fotoğraftaki mozaik çıktı. Bu tarihi esere sahip çıkacak güçlü bir bilinç olmadığı için, mozaiğin üzere kapatılarak bu bina yapıldı” dedi.
 
-Afşin’in ilk fotoğrafçısı, mozaikleri çektiği fotoğrafla ölümsüzleştirdi
Afşin’in ilk fotoğrafçısı olan Celal Güneş tarafından mozaiğin fotoğrafının çekildiğini belirten Arıkan, “ O zamanlarda Afşin’de kimsede fotoğraf makinesi yoktu. Tabi bu bahsettiğim tarih 1960’lı yıllardır. O zamanlarda Afşin’de sadece bir kişide fotoğraf makinesi vardı ve oda siyah beyazdı. Celal Güneş arkadaşımız makinesini alarak Afşinbey İlköğretim Okulunda bulunan bu mozaiği fotoğraflamayı başarmıştı. Bende bu fotoğrafı bu arkadaştan temin ettim. Sonuç olarak o zamanlarda tarihi bir bilinç olmadığından dolayı Afşin’in tarihi toprak altına gömüldü” dedi.
 
-Aynı bölgede 7 tarihi su kanalı çıkmış
Okul bahçesinin yan tarafında bulunan evin temelini atarken de tarihi kalıntılarının çıktığını söyleyen ev sahibi Sadettin Binboğa, “Çocukluğumda bu evi aldığımızda bir mermer küvet vardı.O zamanda küveti çıkaramadıkları için yarısını kırdılar.Yarısını da taş olarak sonradan çıkardılar. Ben eski evin yerine yeni evi yaptırdığım zaman oraya iş makinelerini girdirdiğinde 20 metrelik alan içerisinde 7 tane su kanalı çıktı.1 metre genişliğinde 1.5 metre yüksekliğinde ki bu su kanalının içerisinde kis yapı vardır. Hala birinin içerisinde su aktığı görmüştüm. Bu anlatılarımdan da anlaşıldığı gibi burası bir tarihi kalıntıdır. Eski bir tarihi yapı ya da kalıntı olduğu belli oluyor” şeklinde konuştu.
İncelemelerde bulunan İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyon Başkanı Ahmet Canpolat, “ Burada bir tarihi eserin olduğu bizlere söylendi. Bizde bugün buraya gelerek incelemelerde bulunduk. Anlatıldığı üzere burada bir tarihi eser var. İl Genel Meclisi Kültür Varlıklarını Koruma ve Turizm Komisyonu olarak gerekli çalışmaları yapacağız” açıklamasında bulundu.
İleride burada kazı olabileceğinin sinyalini veren İl Genel Meclis Başkanı Ramazan Okumuş, “İncelememiz sonunda burada bir rapor oluşturacağız. Bu raporu İl Genel Meclisimizden geçireceğiz. İlgili yerlere bu raporu sunacağız. Gerekli yardımları alarak bu işi başlatmış olacağız. İnşallah ileride burada bir kazı yapmak suretiyle bu mozaikleri açığa çıkaracağız. Okulun kapatılıp kapatılmayacağını ise değerlendirmeler sonrası karar verilecek.” dedi.
 
-İlk Adım Yeşil Afşin Gazetesi’nden Gelmişti
2005 Yılında Yeşil Afşin Gazetesi, Afşinbey İlköğretim Okulunun bahçesinde bulunan tarihi eserin gün yüzüne çıkması için ”Afşin’in Gizli Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor” başlığıyla, mozaikleri manşete taşımıştı. Bu çalışmalar neticesinde Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü harekete geçirmişti.  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2009 Kasım ayında, Afşinbey İlköğretim Okulu bahçesindeki mozaiklerle ilgili incelemelerde bulunmuşlardı.
 
-Afşinbey İlköğretim Okulu Sit Alanı İlan Edildi
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü buranın sit alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını ve Müzelere Genel Müdürlüğü Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulundu. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluda Afşinbey İlköğretim Okulunu 24.12.2009 tarihinde 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan etti. 
 
Editör: Haber Merkezi