Kıraç: “Ülkemizin gidişatına güveniyoruz, kazanımlarımızı  Afşin’imize yatırım ve istihdam olarak sunuyoruz”

Türkiye’nin en büyük termik santrallerini sınırlarında barındıran Afşin, güneş enerjisi santrali projesiyle yenilenebilir ve yeşil enerjiye adım atıyor.

Güneş enerjisi bakımından Türkiye’nin en verimli bölgelerinden biri olan Afşin, bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amacıyla hazırlanan 1 MW’lık ilk özel Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi, üretim için gün sayıyor.

Afşin'de, Aşık Mahzuni Şerif Bulvarı üzerinde 18 dönüm arazi üzerine kurulan, 4 bin 168 panel ile 1 MW'lık elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip Afşin Güneş Enerjisi Santrali için son hazırlıklar yapılıyor.

Afşin'de ilk özel GES tesisini kuran işadamı Koray Kıraç, Afşin'in güneş enerjisi konusunda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunu değerlendirmek için yola çıktıklarını belirtti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla Afşin Güneş Enerjisi Santralini kurduklarını belirten Koray Kıraç, "Ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığını azalması için karınca kararınca katkıda bulunma bizleri mutlu edecektir. Ülkemizin gidişatına güveniyoruz. Kazanımlarımızı da Afşin'imize yatırım ve istihdam olarak sunuyoruz" dedi.

Panel montajlarının tamamlandığını ifade eden Kıraç, "Afşin'e güneş enerjisi santrali kurma projesi 2 yıldır aklımızdaydı ve şuanda projemizi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. GES projemiz, yenilenebilir enerji kapsamında Afşin'deki ilk yatırım olma özelliğini taşıyor. İlçemizde gıda ve inşaat sektöründe yatırımlarımız var. Türkiye'nin enerji alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak için ve ülkemize katkıda bulunmak için yola çıktık. Bu yatırımların ülke genelinde yaygınlaşmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasını arzu ediyoruz. Enerji anlamında dışa bağımlılığın azalmasını istiyoruz. GES yatırımının ülkemize, bize ve bölgemize katkıda bulunacağına inanıyorum. İlçemizde GES projelerinin yaygınlaşmasını ve yeni yatırımcılarımız çıkmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin en büyük iki termik santralinin Afşin'de bulunduğunu söyleyen Kıraç, şöyle devam etti:

"İlçemize kurmuş olduğumuz GES projesiyle 320 hanenin elektriği karşılanabilecek. Afşin'de kömürle çalışan santrallerimiz var. Yenilenebilir enerji kaynakları daha çok kullanılsa hava kirliliği azalır, doğaya verilen zararların önüne geçmiş oluruz. Ayrıca güneş enerjisi santrali maliyet açısından da termik santrallerinden daha ekonomik. İnşallah ülkemizde GES projeleri daha da gelişir ve yaygınlaşır."

Afşin Güneş Enerjisi Santrali ile ilk aşamada 1 MW'lık elektrik enerjisi üretileceğini ifade eden Kıraç, " Yaklaşık 18 dönüm arazi üzerine kurulu GES projemizden ilk başta 1 MW enerji sağlanacak. İlerleyen yıllarda kapasitemizi artırabileceğiz. İnşallah buradan 2 ile 2.5 MW'lık elektrik enerjisi üretimi sağlanan GES olacak." açıklamasında bulundu.

Afşin Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulumununÇinli güneş paneli üreticisi CSun firması tarafından gerçekleştirdiğini aktaran Elektrik,Elektronik Mühendisi İbrahim Tiğci, Afşin Güneş Enerjisi Santralinin toplam 2 buçuk MW’lık kapasitesi olduğunu ve 1 MW'lık kısmının tamamlandığını belirtti.

Afşin’deki projeyi çok önemsediklerini belirten Tiğci, “4 bin 168 panelin kurulumunu tamamladık. Proje sonunda 1 MW'lık yeşil enerji üretimi elde edeceğiz. Temiz ve yenilenebilir enerjinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya bilmekte. Ülkemizde de son zamanlarda GES projeleri arttı.”dedi.

Afşin’in güneş enerjisi santrali kurulması noktasın en verimli bölgelerden biri olduğunu ifade eden Tiğci, “Santralimizi kurmadan önce güneş enerjisi ölçümleri gerçekleştirildi. Afşin’in GES için potansiyeli olduğunu söyleyebilirim. İlçemizin birçok bölgesinde GES projeleri uygulanabilir.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi