Afşin’de, Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Afşin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, ilçede faaliyet gösteren aile şirketlerine yönelik, ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma’ konulu konferans düzenlendi.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonunda Dr. Erdem Uzun tarafından verilen konferansta, aile şirketlerinin temel özellikleri ve kurumsallaşmanın şirketlere sağladığı avantajlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Aile şirketlerinin Türkiye’nin dinamiğini oluşturduğunu ifade eden Dr. Erdem Uzun, “Aile şirketleri, dünyadaki şirketlerin yüzde 80’ine, ülkemizde ise yüzde 95’ini oluşturuyor. Bu şirketlerin ortalama ömürleri ise çeyrek asırdır.” dedi.

Dünyanın en uzun ömürlü ve yaşlı aile şirketinin Japonya’da olduğunu belirten Uzun, “13. Asır önce kurulan ve 22 kuşağın yönetmiş olduğu aile şirketi halen inşaat sektöründe Japonya’da faaliyet göstermekte. Maalesef ülkemizde bu oranlar birinci nesilden ikinci nesle geçme oranı yüzde 85’lerde iken ikinci nesilden üçüncü nesille geme oranı yüzde 28’lerde yer almaktadır. Bu şirketlerde kurumsallaşmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kurumsallaşma, bir işletmenin faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturmasıdır. Şirketin kuralları, standartları ve prosedürlerinin tanımlanması, kişilerden bağımsız hale getirmesidir. Bu nedenle kurumsallaşmak kural koymak anlamına gelmediği gibi sadece biçimsellik ya da yazılı kaide ve kuralların iş yerinde uygulanması olarak da anlaşılmamalıdır. Kurumsallaşmanın temel amacı firmanın kişilerden ve onları kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğin sağlanmasıdır. Bu işletmenin önemli noktalarında patronun olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir. Türkiye’nin dünya ekonomisinde söz sahibi olması için aile şirketlerinin büyümesine ve dünyaya açılmasına ihtiyacı var" açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş’taki aile şirketlerinden de örnekler veren Uzun, katılımcılardan gelen sorulara yanıt verdi.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can ise aile işletmelerinin uzun yıllar boyunca var olmasının kurumsallaşma ile mümkün olabileceğini belitti.

Kahramanmaraş Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Afşin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Topaktaş ile aile şirketlerinin temsilcileri katıldı.


 

Editör: Haber Merkezi