Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İlhan Demir, sıcak havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak vücutta su kayıpları meydana geldiğini belirterek, vatandaşları sıvı takviyesine katkı sağlayacak besinlerin tüketimi konusunda uyarıda bulundu.

Vücuttaki su oranının azalması kan miktarının azalmasına kadar giden ciddi boyutlara geldiğini söyleyen Dr. İlhan Demir, gün içinde 2,5- 3 litre civarında su tüketilmesinin hayat kalitesi açısından da mühim bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Peki, sıvı kaybı nelere yol açar? Vücudumuzun su kaybettiğini nereden anlarız? Sıvı takviyesi için neler yapabiliriz?

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. İlhan Demir, sıvı kaybını önlemek için alınacak tedbir ve tavsiyeleri açıkladı.

Demir, “Sıvı kayıpları özellikle yaz dönemlerinde çok artar terlemeyle kaybederiz bu suları ve yerine koymak lazımdır.Günlük sıvı tüketiminin 2 buçuk litrenin üzerinde olması gerekir. Bu özellikle güneş altında çalışanlarda, yüzenlerde ve spor yapanlarda daha da artabilir.”

Sıvı tüketiminin az veya çok olduğu idrardan anlaşılabilir olduğunu ifade eden Dr. İlhan Demir, “Kişinin idrar renginden de anlaşılabilir. İdrar rengi eğer koyu ise az tükettiğinizi tahmin edebilirsiniz. Açık ve berrak ise çok tükettiğinizi anlarsınız. Özellikle idrar miktarını ve idrar rengini takip etmekte fayda vardır.”

Alzheimer hastalarında sıvı kaybı daha çok görülür.

TSM Başkanı Dr. İlhan Demir, susama hissi ortaya çıkmadan önce su içilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Demir, “Susama hissi ortaya çıktığında zaten yeterince su kaybetmişizdir. Bu nedenle susama hissi ortaya çıkmadan bilinçlenmek gerekiyor.Özellikle yaşlılarda ve genellikle alzheimerlı olanlarda susama hissi azalmıştır. Bu nedenle alzheimer hastalarında dehidratasyon (sıvı kaybı) ile çokça karşılaşılmaktadır.Yeterli miktarda su tüketilmediğinde vücudun pek çok fonksiyonu bozuluyor. Sıvı kaybı kişilerde yorgunluk, baş dönmesi, güçsüzlük vb. etkiler yapabiliyor. Özellikle yaz dönemlerinde sık sık görülen yorgunluk hali sıvı kaybından kaynaklanmaktadır.Sıvı takviyesi içerisinde su yoğunluğu fazla olan besinlerle de sağlanabilir.Su tüketiminin yanında sıvı takviyesine katkı sağlayacak besinlerin tüketimi de yararlı olacaktır. Özellikle salatalık öneriliyor, bunun yanında domates, marul vb. besinler de sıvı takviyesi açısından önemli.Salatalık tam bir su deposudur içerisinde %96 oranında su vardır. Marul aynı şekilde %96 su içerir, kabak %95,domates %95, karpuz %94, şeftali %89 su içerir. Ama içlerinden özellikle salatalık, domates ve marul tüketilmesi tavsiye ederim. Çünkü diğerlerinin meyve olması ve içlerinde şeker barındırmaları kaloriyi artırmaları bakımından fazla tüketimi uygun değildir.”

Editör: Haber Merkezi