Afşin'de, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezince gerçekleştirilen "sürü yönetimi elemanı benim " kursunu başarıyla tamamlayan 33 kursiyere sertifikaları verildi. 

 Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün birlikte yürüttüğü "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında Afşin'de sertifika töreni düzenlendi. İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen törende, 120 saat süren eğitimin ardından kursu başarıyla bitiren 33 kursiyer sertifikalarını aldı. 
Sertifika töreninde konuşan, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, "Afşin Halk Eğitim Müdürlüğümüz, Elbistan İş-Kur Bölge Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile koordineli düzenlediğimiz "sürü yönetimi elemanı benim" kursumuz ilk etapta 15 kariyerimizle başlamıştı fakat Afşin Kaymakamlığımızca yürütülen 'Proje Kenti Afşin' projesi kapsamında hazırlamış olduğumuz eğitimi de bu kursla birleştirdik ve 33 kursiyer sayısına ulaştık. 120 saatlik kursu başarıyla tamamlayan 33 kursiyerimize, sürü yönetimi, sürü yöneticiliğinde güvenlik, merada hayvan bakımı, hayvan kayıt bakım ve ıslahı, ve hayvan hastalıkları hakkında eğitim verildi." dedi.

Kurt, "İlçemizde 55 bin küçükbaş, 23 bin 500 hayvan bulunmaktadır. Afşin'in iklim ve arazi durumunu göz önünde bulundurduğumuzda bu sayılar özellikle küçükbaş hayvan sayısının potansiyelinin altında olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut potansiyelimizin kullanamayışımız da özellikle son yıllarda hayvan bakmakta bilgili ve istekli insan gücünün bulunamaması önemli bir faktör. İlçemizde bu açığı kapatmak amacıyla ülke genelinde de uygulanan sürü yönetimi elamanı benim projesi ile kapatmayı hedefliyoruz. " diyerek konuşmasını tamamladı.


- "Ülkemiz, Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisine sahip"

Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisine Türkiye'nin sahip olduğunu belirten Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, " Ülkemiz, uyguladığı tarımsal politikalar neticesinde dünyada 7. büyük tarım ekonomisine sahip konumdadır. Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisi haline gelmiştir. Fakat bu yapılanlar, daha yapılması gereken birçok şeyin olduğunu gösteriyor." dedi

- "Ülkemizde, süt üretimi 18 milyon ton'un üzerine çıktı"

Türkiye'de süt üretiminin arttığını söyleyen Emiralioğlu, "Ülkemizde yılda 8.5 milyon ton olan süt üretimi, 18 milyon ton'un üzerine çıktı. Bu artışlar et üretiminde olumlu şekilde artmıştır. Yalnız Kahramanmaraş olarak, Afşin olarak tarım ve hayvancılıkta kat etmemiz gereken çok yol var. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta, tarımın ve hayvancılığın gerektirdiği şeyleri yapamıyoruz. Bunların yanı sıra Afşin ve diğer ilçelerimiz havancılık desteklemelerinden ve teşviklerinden almamız gereken hak ettiğimiz payı alamıyoruz. Burada çiftçilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız devletimizin verdiği desteklemeleri almıyor. Bu açılan kurslar devletimizin vermiş olduğu desteklemelerin alınmasının bir yöntemidir." açıklamasında bulundu.

Çiftçilerin, ilçe tarım müdürlüğüyle koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğinin altını çizen Emiralioğlu, "Afşin'de kurulan Süt Üreticiliği Birliği sayesinde ilçemizin aldığı büyükbaş havancılık desteklemesinde gözle görülür bir artış sağlandı. 2015 yılında Afşin'e bin 500 civarında anaç sığırımızla ilçemize destek vermiş olacağız. Bu örgütlenmenin ve birlikte hareket etmenin vermiş olduğu bir sonuç. Biz çiftçilerimizden her zaman ilçe müdürlüğü ile çok sıkı bir işbirliği halinde olmalarını istiyoruz. Uzmanlarımızın yönlendirmeleriyle ve tavsiyelerini yerine getirdiğiniz takdirde Afşin'in çok uygun olan ikliminde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın daha aktif ve verimli olacağını düşünüyoruz. Çiftçilerimizden gelen bütün eğitim ve kurs taleplerini her zaman yerine getireceğiz. Yeter ki çiftçilerimiz bu konularda gayretli ve istekli olsun. "şeklinde konuştu.

Son olarak konuşma yapan Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, " Proje kenti Afşin çalışmalarımızla, Afşin'de, sosyal, kültürel, eğitsel yönden bir farkındalık oluşturmak ve bir aktivite zinciri oluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle okullarımız ve kurumlarımız tarafından hazırlanan 175 projeyi faaliyete geçirmeye başladı. Bu projelerden biriside ilçe tarım müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu sürü yönetimi elemanı projesi kapsamında verilen kursumuzu tamamladık. 33 kursiyerimiz kurs bitirme sertifikasını almaya hak kazandı. Bu kursta emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. 

Sertifika törenine Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, İş-Kur Elbistan Şube Müdürü Mustafa Akgül ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Editör: Haber Merkezi