Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) yapılan yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Afşin Meslek Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen tatbikatta, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Programı kapsamında bölüm öğretmenleri ve öğrencileri tarafından deprem ve yangın olması halinde yapılması gerekenler teorik ve uygulamalı olarak işlendi.

Tatbikatta senaryo gereği yangın alarmı verildikten sonra Afşin Meslek Yüksekokulu boşaltıldı ve olay yerine 112 Acil Sağlık ekipleri ile itfaiye ekipleri çağrıldı. Daha sonra İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği bölümü öğrencileri tarafından binada kalan kişilerin tahliye işlemi gerçekleştirildi.

Öğrenciler, yangına maruz kalan öğrenci ve öğretmenleri sedye ile güvenli alana çıkartarak ilk yardım uyguladı. Daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı itfaiye erleri binanın üçüncü katından kalan bir öğrenciyi yangın merdiveni ile tahliye etti.

Gerçekleştirilen tatbikatın ardından açıklama yapan Afşin MYO Müdürü Dr. Ahmet Kaya, yangın tatbikatıyla öğrencilere, yangına maruz kalan kişilerin nasıl kurtarılması gerektiği ve tahliye edilmesi, üst katlarda mahsur kalan öğrencilerin kurtarılması, aynı zamanda yaşanabilecek yangın faciasına karşı yangın söndürme tekniklerinin teorik olarak gösterildiğini söyledi.

Öğrencilere, yangın gibi olumsuz durumlarda doğru yönde bilinçlendirmek amacıyla tatbikatın yaptıklarını ifade eden Kaya, " Yüksekokulumuzdaki İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü kapsamında öğretilen acil yardım, ilk yardım derslerimizin uygulamasını gerçekleştirdik. Tatbikatta öğretmen ve öğrencilerimizin nasıl süreci yönlendirmeleri gerektiğini gösterdik. Öğrencilerimiz derste işledikleri konuları pratik olarak da görmüş oldular." diye konuştu.

İlk yardım, arama kurtarma ve acil risk analizi ile alakalı üç dersin öğrencilere uygulamalı olarak gösterildiğini belirten Afşin MYO öğretmeni İrfan Marangoz, " Tatbikat sayesinde öğrencilerimize, mezun oldukları zaman bu tip olaylarla karşılaştıklarında neler yapmaları gerektiğini göstermiş olduk." dedi.

Tatbikatta, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı personeli Eğitmen Bayram Doğan, öğrencilere yangınla mücadele ve söndürme tekniklerine yönelik olarak eğitim verdi. 

Editör: Haber Merkezi