Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO), Afşin'deki kamu ve kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği araştırması yaptı.

Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, kamu ve kurumlarda gerçekleştirilen "Afşin Kumu Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı" çalışması ile olası iş kazaları ve meslek hastalıklarına sebep olan tehlike ve riskler oluşmadan önlemler alarak geri dönüşü olmayan maddi ve manevi kayıplarının önüne geçmek için rapor hazırladıklarını söyledi.

"Afşin Kamu Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı" çalışması hakkında bilgi veren Afşin MYO Öğretim Görevlisi Ömer Karadutlu, Türkiye'nin 2012 yılında çıkartılan 6331 sayılı iş kanunu ile Avrupa normlarına geldiğini söyledi.

Türkiye'nin ölümlü iş kazalarında dünyada ikinci, Avrupa'da ise birinci sırada yer aldığına değinen Öğretim Görevlisi Ömer Karadutlu, " Ülkemizde her yıl ortalama bin 200 kişi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı daha fazla. Belirtilmeyen ve SGK kayıtlarına da girmeyen iş kazaları da var." dedi.

Türkiye'nin iş kazaları nedeniyle maddi ve manevi kayıp yaşadığını dile getiren Karadutlu, " İş Sağlığı ve Güvenliği ile ülkemizde yaşanan iş kazalarının önüne geçmek istiyoruz. İş kazalarının önüne geçmek, kayıplarımız telafi etmek ve insanlarımızı hayatta tutmak için, istihdamı ve üretimi artırmak için iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına önem vermek zorundayız. Bunu sağlamak için tüm kesimlerin iş sağlığı ve güvenliğine gerekli önem vermesi gerekiyor. Çalışanların bu konuda bilinçli olması, işverenlerin bu konuya ehemmiyet göstermesi, düzenli kontrollerin yapılması ve eğitimler çok önemli. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ne kadar çok başarılı olursak iş kazaları nedeniyle yaşanan ölümler azalacaktır, çalışanlar üretimde kalacak ve ülkemiz kalkınacaktır." diye konuştu.

Üniversite olarak Afşin'deki kamu ve kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği araştırması yaptıklarını ifade eden Karadutlu, " Afşin Hükümet Konağında bulunan kurumlarımız, Afşin Devlet Hastanesi, termik santrallerimiz, DSİ ve belediyemizde iş sağlığı ve güvenliği araştırması yaptık. 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ülkemizde yeni bir dönem başlamıştır. Kanun ve alt düzenlemeleri ile ülkemiz artık uluslararası normlar ile uyumlu bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına sahip olmuştur. İş hayatının yanı sıra devlet kuruluşları da bu çalışmalara adapte olmaya başladı. Kamu kuruluşlarımızdaki soru işaretlerini gidermek ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Afşin Meslek Yüksekokulu olarak İş Sağlığı ve Güvenliği alanında deneyimli hocalarıyla kamu ve kuruluşlarımıza her zaman yardımcı olmaya hazırız. "açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi