Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO),  ‘Afşin’de Yaşam, Yaşam Doyumu ve Göç Algısı’ konulu bilimsel anket çalışmasının ardından 3 yeni akademik çalışma ortaya koydu.

Afşin Meslek Yüksekokulu tarafından yapılan akademik çalışmalar hakkında bilgi veren Afşin Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, "Afşin Kumu Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalığı", "Afşin Elbistan Kültür Havzasında Bestelenen Şiirleriyle Şairler" ve "Arşiv Belgeleri Işığında Diyar-ı Ashab-ı Kehf: Afşin" isimli Afşin'e fayda sağlayacak 3 yeni rapor hazırladıklarını söyledi.

Akademik çalışmaların alanlarında uzman kişiler tarafından yapıldığını ifade eden Afşin MYO Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kaya, " Afşin'de iş sağlığı ve güvenliğinden neredeyiz, kamu ve kuruluşlarımız bu alanlarda çalışmalarını nasıl yürütüyorlar bunları araştırmak için bir çalışmamız oldu. Üniversitemizin İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden öğretim görevlilerimiz ilçemizdeki tüm kamu ve kurumları ziyaret ettiler. Meslek hastalıklarının önüne geçme, ölümlü ve yaralanmalı kazaların önüne geçme adına yapılabilecek işlemlerin neler olduğuna bakıldı ve bir rapor hazırlandı. İş sağlığı ve güvenliği alanından kurumlarımızdan gelen her talebe yardımcı olmak istiyoruz" dedi.

Afşin ve Elbistan'da yetişen, dünyaya ismini duyuran birçok ozan ve şairin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, "Afşin - Elbistan Kültür Havzasında Bestelenen Şiirleriyle Şairler çalışmamızda, bölgemizde yetişen şairlerin ve ozanların şiirlerinin bestelenen olanları dikkate aldık. Bu çalışmanın ardından zaman zaman duyduğumuz şarkı, melodi ve türkülerin bu topraklarda yetişmiş biri tarafından yazılmış olmasını görmek bizleri mutlu etti. Binlerce yıllık tarihe sahip olan Afşin ve Elbistan'ın varlığını edebi alanda da ortaya koyduğu için edebiyat açsında da önemli bir konumda olduğunu gördük." açıklamasında bulundu.

Bilimsel ve tarih kaynaklarından yararlanarak "Arşiv Belgeleri Işığında Diyar-ı Ashab-ı Kehf: Afşin" isimli akademik çalışmanın hazırlandığına değinen Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

"Üniversitemizin tarih alanında yetişen arkadaşımız Afşin'in tarihine ışık tutacak yeni bilgilere ulaştı. Afşin ve Eshab-ı Kehf için çok önemli olduğunu düşündüğümüz yeni bilgiler ortaya çıktı. Arşiv belgelerinde geçen yazışmalar ışığında Afşin'in dünü nasıldı? Tarih olarak nereden başladık, nereye geldik? Bunu araştırdık. Afşin Meslek Yüksekokulu olarak bu 3 çalışma ile Afşin'imize çok ciddi eserler bıraktığımızı düşünüyoruz. bizim bu çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ve Afşin Kaymakamız Ali Edip Budan'a teşekkür ediyoruz.

Konuşmanın ardından, akademik çalışmaların sunumu gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi