Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO), 2018-2019 akademik yılında 4 bölümde öğrenci alacak.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani YKS maratonu sonrası gözler üniversite tercihlerine ve kayıtlarına çevrildi. YKS tercihleri 7-14 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM tarafından alınacak. YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak.

Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Tuncay Yeşilkaynak, üniversitenin 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenci alacak programlar, mezunlarının çalışma alanları ve DGS ile geçiş yapılabilecek 4 yıllık (lisans) bölümleri hakkında bilgi verdi.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Yeşilkaynak, Afşin MYO olarak bu dönem Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimya Teknolojisi ve Muhasebe ve Vergi Uygulamaları olmak üzere 4 bölümde öğrenci alacaklarını dile getirdi.

Bölümler hakkında bilgi veren Yeşilkaynak, şunları söyledi:

"Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı;

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı mezunları ne iş yapar nerede çalışır sorularına cevap vermek son derece kolaydır; zira mezunlar neredeyse her türlü devlet kurumunda ve özel işletmede çalışma imkanına sahiptir. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı mezunlarının iş imkanları şu çalışma alanlarıdır:

Okullar, Hastaneler, Belediyeler, Defterdarlıklar, Maliye Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumları, Finans kuruluşları, Okullar, Bakanlıkların merkez teşkilatı ile bağlı birimleri, Özel şirketler, Satış mağazaları, Hukuk büroları gibi saydığımız iş alanları sadece bazılarıdır. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı mezunları aklınıza gelebilecek her türlü işletmede çalışma olanaklarına sahiptir.Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı öğrencileri genellikle bazı güzel bölümlere geçme düşüncesi ile bölümü tercih ederler; fakat dikey geçiş yapmak da sanıldığı kadar kolay değildir. Dileyen mezunlar aşağıdaki 4 yıllık bölümlere DGS ile dikey geçiş yapabilir. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı DGS bölümleri şunlardır: Halkla İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Sağlık Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, İşletme Bilgi Yönetimi

İş Sağlığı ve Güvenliği;

Program mezunlarına "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" unvanı verilmektedir. Resmi kurumlarda da bu unvanla çalışmaktadırlar. Mezunlar birçok resmi kuruma KPSS ile atanabileceği gibi özel sektörde de iş bulma imkanına sahiptir.Geçerli mevzuata göre İş Sağlığı ve Güvenliği teknikerlerinin sertifika eğitimi sonrası Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan İş Güvenliği Uzmanlığı sınavında başarılı olmaları durumunda "C Sınıfı iş güvenliği uzmanı" unvanı alabilecekler ve bu adla istihdam edilebileceklerdir.

-İş Sağlığı ve Güvenliği mezunlarının iş imkanları şunlardır:

-Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Maden ocakları, Elektrik Üretim Anonim Şirketi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret merkezleri, Alışveriş Merkezleri, İtfaiye Teşkilatları, Sivil Savunma kuruluşları vb.

İş Sağlığı ve Güvenliği mezunları da diğer önlisans mezunları gibi bazı lisans bölümlerine dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Dikey geçiş için her sene yapılan DGS’ye girilmeli, yeterli puan alınmalı ve üniversite/bölüm tercihi yapılmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği DGS bölümleri şunlardır:

Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet.

Kimya Teknolojisi;

Kimya Teknolojisi mezunları gerek resmi kurumlarda gerekse de özel sektörde iş bulma imkanına sahiptir. Kimya Teknolojisi mezunlarının çalışma alanları şunlardır:

Cam Fabrikaları, Lastik ve Kauçuk Fabrikaları,  Çimento Fabrikaları, Kağıt Fabrikaları, Şeker Fabrikaları, Boya Fabrikaları, Gıda Sektörü, İlaç Sektörü, Gübre Fabrikaları, Toprak Sektörü, Kozmetik Ve Temizlik Sektörü, Enerji Sektörü, Petrol Sektörü, Otomotiv Fabrikaları, Metal Sektörü, Deri Sektörü, Tersaneler, Tekstil Sektörü, Petrokimya, Sağlık Sektörü, Maden Sektörü, İnşaat Sektörü

Kimya teknolojisi mezunları dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Çevre Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya, Kimya ve Süreç Mühendisliği, Polimer Mühendisliği

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları;

Bölüm mezunlarının iki farklı sektörde çalışması mümkündür. Birincisi devlet kurumları, ikincisi ise özel sektördür. Devlet kurumlarına atanmak isteyen mezunlar KPSS'nin önlisans oturumuna katılmalı ve yeterli puanı almalıdır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları çalışma alanları şunlardır.

-Muhasebe Büroları, Mali Müşavirlik Büroları, Dış Ticaret yapan firmalar, Çeşitli Finans kuruluşları, Her türlü ticari işletme, şirket vb., Maliye Bakanlığı, Mal Müdürlükleri, Defterdarlıklar, Vergi Daireleri, Sigorta Şirketleri, Bankalar vs.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları mezunlarının da dikey geçiş yapma hakkına sahip olduğu yirmi civarında 4 yıllık bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler İktisat, İşletme, Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Lojistik ve benzeri bölümlerdir. Kısacası eğitim alanı finans, ekonomi ve ticaret olan neredeyse tüm 4 yıllık bölümlere geçilebilmektedir."

Editör: Haber Merkezi