Afşin Belediyesi tarafından lavanta hasat şenliği düzenlendi.

Rabia Parkında düzenlenen hasat şenliği, Vokal Sanat Grubunun konseriyle başladı. Birbirinden güzel parçaların seslendirildiği konserde belediye personelleri vatandaşlara hasat edilen lavanta buketleri ve keselerinden dağıttı.

5 yıl önce 15 kök ile başlanılan lavanta üretiminde binlerce köke ulaştıklarını belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Afşin’i lavantasıyla da tanınan bir ilçe haline getirmek istediklerini söyledi.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "5 yıl önce parklarımızı nasıl süsleyeceğimizi, biz bunu üretebilir miyiz diye düşünürken 15 kök ile başladığımız lavanta üretiminde 10 bin köke ulaştık. Sıfırdan başladığımız lavanta üretiminde 500 dekar araziye ekim veya kasım ayında 30 bin lavanta fidesin toprakla buluşturacağız. Şuanda arazimizi hazırlıyoruz. " dedi.

Lavantanın Afşin'in alternatif ürünü olması için çalışmalarda bulunacaklarını ifade eden Güven, " Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir.  Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır Özellikle sulanamayan kıraç arazilerde vatandaşlarımız tarafından da lavanta üretimi yapılabilir. Belediye olarak 5 yıldır serada, açık havada, tarlada denemesini yaptık ve çok güzel verime ulaştık. Üretimini yaptığımız lavantanın kokusu çok keskin. Hasat ettiğimiz lavantaların bir kısmını analiz ettirmek için gönderdik. İnşallah sonuç çok güzel çıkar ve Afşin lavanta üretim yeri olur." açıklamasına yer verdi.

Lavanta turizminin her geçen büyüdüğünü ve Afşin'in bu turizm potansiyelini kullanarak, tanıtımına katkı sağlayacaklarını söyleyen Güven, şöyle devam etti:

"Biz bundan sonra Eshab-ı Kehf Külliyemizle, Afşin Evimiz, müzelerimiz ve lavantamızla da anılmak istiyoruz.  Lavantanın özellikle alternatif turizme etkisi çok fazla. Bugün Türkiye'nin dört bir yanından kafileler Isparta ve Burdur'a lavanta fotoğraf çekmek için gidiyor. İnşallah yakın bir gelecekte Afşin'i lavanta turizminin merkezi haline getirmek istiyoruz."

Şenliğine katılan AK Parti İlçe İsmail Safi ve MHP İlçe Başkanı Ersal Koç da, lavantanın Afşin'e hayırlar getirmesini umut ettiklerini belirterek, ilçenin lavanta üretiminde önemli bir konuma gelmesini istediklerini belirttiler.

Etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi