Afşin’de belediye ve kamu personelleri, işitme engelli vatandaşlarla iletişim kurabilmek için ‘işaret dili eğitimi’ aldı. 120 saatlik kurs programını tamamlayan 43 kursiyer için sertifika töreni düzenledi.

“İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” projesi kapsamında işitme ve konuşma engelli vatandaşlarla daha iyi iletişim kurabilmek için çalışma başlatan Afşin Belediyesi, İlçe Halk Eğitimi Müdürlüğü’nün desteği ile belediye ve kamu personellerine yönelik işaret dili eğitimi verdi.

Afşin Belediyesi Engeliler Eğitim ve Kültür Merkezinde gerçekleşen törende konuşma yapan Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, “İlçemizde işitme ve konuşma engeli olan vatandaşlarımızla iletişim sorununu ortadan kaldırmak için ‘İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz’ projesini hayata geçiren Afşin Belediye’mize teşekkür ediyorum. İşaret dili eğitimine katılan ve sertifika almaya hak kazanan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.

Kaymakam Budan, “ İşitme engelli vatandaşlarımız için, bütün kamu kuruluşları en az bir tane işaret dili bilen personel bulundurması gerekiyor. İnşallah bir daha ki işaret dili kursunda bizlerde destek olmak isteriz. Engelli vatandaşlarımız adına ve bir engelli adayı olarak proje destek olan herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Resmi kayıtlara göre Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işitme ve konuşma engelli vatandaşın bulunduğunu ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven,  Afşin’de de işitme ve konuşma engelli vatandaşların sayısı oldukça fazla olduğunu belirtti.

İşitme ve konuşma engelli kişilerin büyük bir çoğunluğu iletişimlerini işaret dili kullanarak aşıldığını söyleyen Başkan Güven, “ Engelli vatandaşlarımız, işaret dili bilmeyen engelsiz insanlarla iletişim kurmada sıkıntı yaşıyorlar. Sosyal Belediyecilik alanında birçok önemli projeye imza atan Belediyemiz bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla “İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” projesini başlattı. Projesi kapsamında engelli, engelsiz tüm vatandaşlarımıza yönelik işaret dili kursu tamamlandı. İşaret dili,  işitme ve konuşma engellilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz ve görsel bir dildir. Sosyal hayatta işaret dilini bilmeyen insanlarla yaşanan iletişim problemi işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarını sağlıklı gerçekleştirememelerini sağlamaktadır. İşte bu nedenle Afşin Belediyesi Engelliler Eğitim, Kültür Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ile “İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” sloganıyla başlatılan proje ile bu soruna çözüm bulmayı hedefliyoruz. Bu duyarlılık içerisinde engelsiz insanların da işaret dilini öğrenmesini sağlayarak iletişimlerini kolaylaştırmak, işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızı daha iyi anlamak onların sosyalleşmesi noktasında çaba göstermek amacı güdüyoruz” açıklamasında bulundu.

Afşin Kaymakamı Budan ve Başkan Güven’in açıklamaları esnasında, İşaret Dili Eğitmeni Dilek Karaoğlan konuşmaları işaret diliyle anlattı.

Konuşmaların ardından 120 saatlik kurs programını tamamlayan 43 kursiyer, düzenlenen törenle sertifikasını aldı.

Törene, Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri Hasan Aslan, Mustafa Bilal Özden, Halk Eğitim Merkezi Müdür Ahmet Şahan, Afşin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Asef Aslan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Haber Merkezi