Suriye’deki iç savaştan kaçarak Afşin’e sığınan mülteciler esnaflık yaparak yaşam mücadelesine devam etmeye çalışıyor.

Yaklaşık dört yıl önce Suriye’deki iç karışıklık ve kaos ortamını nedeniyle Suriye’yi terk etmek zorunda kalan mülteciler hem Ülkemize hem Afşin’e sığınarak yaşam mücadelesi veriyor ve yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Mülteciler inşaat, esnaf, çırak gibi iş hayatının her alanında bulunuyor.

Afşin'in eski çarşısı olan Ulu Camii'nin karşında kalan bölüm Suriyelilerin ağırlıklı olarak iş yaptığı bölge haline geldi. Suriyeliler, Afşinlilerin kendilerine yaklaşımından memnun ancak yerel esnafın bir bölümü Suriyelilerin hızlı büyümesinden rahatsızlık duyuyor.

Suriye’de yaşanan sıkıntının ardından Afşin’e gelen Suriyeli mülteciler inşaat, berber, tuhafiye, bakkal ve lokanta dükkanı açarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Suriyeli mülteciler alış veriş için, Afşin esnafı yerine bir çoğu daha kolay derdini anlatıp anlaşabildiği küçük Suriyeli esnafını tercih ediyor.

Afşin’de berber dükkanına sahip olan Nur Mahmud, hem Türkiye’yi hem de Afşin vatandaşını sevdiğini belirtti.

 Berber Nur Mahmud, “Bir ay önce ben bu dükkanı açtım. Allah’a şükür işlerimiz iyi, Türkleri çok seviyorum. Türk vatandaşlarda geliyor onları tıraş ediyorum bunu yaparken kendimi mutlu hissediyorum. Allah herkese kolaylık versin.” Açıklamasında bulundu.

Berber Mahmud’a tıraş olmak için gelen Suriyeli Yusuf Neccar ise, “Allah’a şükürler olsun Afşin’in insanı çok sıcak kanlı bizleri seviyorlar. Bizde onları seviyoruz. Ben daha önce birçok şehre gittim en güzel bulduğum yer Afşin’di. Allah tüm Afşinlilerden razı olsun.” dedi

Afşin’de Aşık Mahzuni Şerif Bulvarı civarında iş yerine sahip olan Suriyeli Abo Ali ise lokantacılıkla uğraşıyor.

Abo Ali Nuaymi Lokantası’nda çalışan döner ustası Ahmet Lihavi, Afşin’e geldiklerinde hiçbir şeylerinin olmadığını ve yaşanan tüm kötü olaylara rağmen şükretmekten vazgeçmediğini belirtti.

Ahmet Lihavi konuşmasını şöyle tamamladı:

“Afşin’e geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Yorgunduk, üzgündük herşeyimizi kaybetmiştik. Allah’ın bize vermiş olduğu nimetlere her zaman şükrettik ve bir dükkan açtık. Burada Suriyeli kardeşlerimizin siparişlerini alıyoruz. Kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.  Afşin’de ki komşu esnaflarımız bizleri tebrik ediyor ve seviyor. Bizde onları seviyoruz.  Allah hepsinden razı olsun.”

Afşin’de Suriye Bakkalı açıp işlerine kaldıkları yerden devam eden Ömer Habbeş Gaddaş Suriye’de de esnaflık yaptıklarını belirtti. 

Ömer Habeş Gaddaş, “Suriye’den arabayla yola çıktık. Ve bizi İslâhiye ye kadar getirdiler. Birkaç hafta orada kaldıktan sonra Afşin’e geldik. Burada hem babam çalıştı hem ben çalıştım ve bu dükkanı açtık. Buradaki dükkanımızda herşey var. Herkes alış veriş yapıyor. Biz Afşin’de mutluyuz ama inşallah bir gün evimize döneriz.”

Editör: Haber Merkezi