Afşin Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Afşin'e yapılması planlanan güneş enerji santrali için "ÇED Gerekli Değildir"  kararı verildi.


Afşin Enerji tarafından Afşinbey Mahallesi, Güz Tepe mevkiinde kurulması planlanan yaklaşık 634 dönümlük alanda 24 adet lisansız tesisi içeren ve toplam gücü 25 MW olan güneş enerjisi santrali için ÇED süreci sona erdi. Afşinbey Mahallesi, Güz Tepe Mevkii 905 ada 8 Nolu Parselde 634 dönümlük alana yapılacak olan güneş enerji santrali için 24 adet lisansız elektrik üretim tesisi kurulacak ve yılda 36.000 MWh elektrik enerjisi üretilecek.


Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, Afşin ilçesi Afşinbey Mahallesi, Güz Tepe Mevkii, 905 ada, 8 parsel mevkiindeki Afşin Enerji Güneş Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Afşin Enerji Güneş Enerji Santrali projesi ile ilgili Valilik tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verildiği kaydedildi.


Afşinbey mahallesine 24 adet lisansız elektrik üretim tesisi kurulacak


Proje kapsamında kurulması planlanan tesisin toplam gücü 25,0 MWe olup proje sahası vaziyet planında da gösterildiği üzere A, B, C ve D olmak üzere 4 adadan oluşacaktır. Proje kapsamındaki tesiste A adasında 7 adet, B adasında 4 adet, C adasında 9 adet ve D adasında 4 adet olmak üzere toplamda 24 adet lisansız elektrik üretim tesisi kurulacak. Tesis tamamen bağımsız üretim yapacak şekilde kurulacak ve üretimleri ilgili dağıtım şirketi tarafından ayrı sayaçlardan geçerek sisteme aktarılacaktır. Ayrıca,  tesisin ekonomik ömrü 25 yıl olarak tahmin edilmektedir. Her yıl periyodik bakım çalışmaları düzenli olarak gerçekleştirilecek olup gerekli revizeler yapılacaktır. Ekonomik ömrünü tamamlayan veya teknolojik sebeplerle revize edilmesi gereken araç ve ekipmanlar yenilenerek veya bakımları yapılarak tesisin uzun yıllar yöreye ve ülkeye hizmet etmesi planlanmaktadır.


Yılda 36.000 MWh elektrik enerjisi üretilecek


24 adet lisanssız elektrik üretim tesisinde her birinde 4.000 adet olmak üzere toplamda 96.000 adet çok kristalli fotovoltaik panel ve her biri 20 kW olan 1250 adet evirici (invertör) kullanılacaktır. Böylece 634 bin 21 m2’ lik proje alanının 391 bin 38 m2’ lik alanında düz zemine optimum açıda sabitlenmiş güneş panelleri vasıtasıyla güneş ışığından yılda 36.000 MWh’lik elektrik enerjisi üretilmesi planlanmaktadır. Panellerin her birinin kapladığı alan yaklaşık 4.078 m2 olduğundan, projede 96.000 panelin kullanımı ile panellerin kapladığı alan toplamda 391.bin 38 m2 olacak.
Editör: Haber Merkezi