Afşin İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından en yaygın dolandırıcılık yönetimi olan “İletişim Yoluyla Dolandırıcılık” konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Afşin Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan uyarıda, “Ülkemiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi iletişim yoluyla dolandırıcılık şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılıktır. Bu tip dolandırıcılık olaylarında şüpheliler, mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olayları inşa edip, vatandaşları iyi niyetlerini ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırmaktadır.” denildi.

Bilgilendirmenin devamında iletişim yoluyla dolandırıcılıkta en çok kullanılan ifadelere de yer verildi.

Vatandaşların en çok dikkat etmeleri gereken ve dolandırıcıların en çok kullandığı ifadeler ise şu şekilde olduğu belirtildi:

“FETÖ/PYD terör örgütüne adının karıştığı, Terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından telefon hattının kullanıldığı, Bir olayda suçlu olarak isminin geçtiği, Hesaplarındaki paraların çekilerek devlet güvencesi altına alınacağı, Şüphelilerin tespiti ve yakalanması amacıyla soruşturma başlatıldığı gizli operasyon yürütüldüğü ve deşifre edilmesi durumunda gözaltına alınacağı, İkamette bulunan altın ve ziynet eşyalarının hırsızlık olayında ele geçen eşyalar arasında olduğundan bahislerle bir poşet veya çanta içerisinde konularak bertilen yere bırakılması gerektiği, Banka hesabının terör örgütü tarafından kullanıldığı öğrenildiğinden banka hesabındaki paranın güvence altına alınması için verilecek hesap numarasına paranın aktarılması gerektiği ve operasyon bitimi parayı iade edecekleri gibi senaryolarla tehdit, korku ve panik hali oluşturarak vatandaşlarımızı dolandırmaktadır.

Bu yöntemler dışında, vatandaşların telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep edildiğini belirten yetkililer, vatandaşların telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmaması için şu uyarılara yer verdi:

 “Polis, jandarma, cumhuriyet savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 POLİS İMDAT hattını arayın ya da en yakın Emniyet Birimine müracaat edin.”

Editör: Haber Merkezi