Afşin, Elbistan ve Pazarcık'ın arasında yer aldığı "101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Arzı Hizmete Alım Töreni" Ankara' da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, aralarında Elbistan, Afşin ve Pazarcık’ın da bulunduğu ‘101 İlçeye Doğalgaz Hizmete Alım Töreni’nde kurdele, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal tarafından kesildi.

Törende Afşin Kaymakamı Ali Edip Budan, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Pazarcık Kaymakamı Çağlayan Aydın ve Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven hazır bulundu.

Törene katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, doğalgazın  hayırlı olması temennisinde bulundu.

Ünal, “Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde Enerji Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen, Kahramanmaraş Elbistan, Pazarcık ve Afşin ilçelerimizin de dahil olduğu “101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni”ne katıldık. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında hem haneye hem de sanayiye en ucuz doğalgaz temin eden ülke olduğunu söyledi.

Edirne İpsala'dan Van Edremit'e, Sinop Gerze'den Gaziantep Oğuzeli'ye, Çankırı Ilgaz'dan Siirt Tillo'ya kadar 101 yerleşim yerine daha doğalgaz getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Albayrak, "Memleketimizin her köşesine ulaşmanın gayretiyle 2017'de hem kamu hem de özel sektör eliyle 13 bin kilometreyi bulan doğalgaz boru hattını inşa ettik. Arkadaşlarımızın çok yoğun çalışmalarıyla Türkiye'yi bir uçtan diğer uca yaklaşık 8 defa kat edecek önemli bir yatırım başarısına imza attık. 2017 ve 2018'de toplam 3 milyar TL'lik iletim ve dağıtım yatırımlarıyla daha gelişmiş bir doğalgaz altyapısına kavuşmuş olacağız. Doğalgaz iletim ve dağıtımında kesintisiz arz güvencesi, uluslararası standartlarda hizmet kalitesi, vatandaş memnuniyeti ve son teknoloji ile donatılan altyapı sayesinde Türkiye, bölgede standartları belirleyen ve örnek alınan bir ülke konumuna geldi. Bugün Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında hem haneye hem de sanayiye en ucuz doğalgaz temin eden ülke oldu" açıklamasını yaptı.

 Daha sonra kürsüye davet edilen Başbakan Binali Yıldırım ise, Türkiye’nin büyük, güçlü ve aynı zamanda potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu belirterek, “Bir yandan ülkemiz için tehdit olan terör yapılarıyla mücadele ederken, diğer yandan da ülkemizin geleceğini inşa etmeyi ihmal etmiyoruz. Her alanda kalkınmaya, büyümeye, yatırım üstüne yatırım yapmaya devam ediyoruz. Doğalgaz sektöründe Türkiye, güçlü siyasi irade ve sağlam ekonomik istikrar ile AK Parti iktidarında önemli adımlar attı. Bugün de, 101 yerleşim yeri ve ilçemize doğalgazı ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2002 yılında 6 il doğalgaz ile tanışmıştı, aynı zamanda 6 ilinde bölünmüş yolu vardı. 16 yıl aradan sonra 78 ilimiz doğalgaz ile buluştu, 3 ilimiz de bu yıl içerisinde buluşuyor ve doğalgaz gitmeyen ilimiz kalmıyor. Halihazırda 400’ün üzerinde ilçe, belde de doğalgaz mevcut. Sadece illerde değil, son bir yılda doğalgaz sağlanan 101 ilçe ve yerleşim merkezleri ile birlikte 2 milyon 300 bin vatandaşımız daha doğalgaz konforuyla buluştu. Bu kapsamda, 2017 yılında bir milyar 200 milyon yatırım yaptık. 13 bin 500 kilometreyi aşan bir dağıtım ağı kuruldu. Yapılan çalışmalarla doğalgaz dağıtım şebekesi bugün 62 milyon vatandaşımıza hizmet verir hale geldi. Nüfusa vurursak nüfusumuzun yüzde 77’si doğalgaz kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Törenin son konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 2018 yılı sonunda doğal gazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacağına vurgu yaptı.

Türkiye genelinde doğal gaz kullanan ilçe ve belde sayısının 400’ün üzerine çıkartıldığını belirten Erdoğan, “Şuan 78 ilimizde 62 milyon vatandaşımızın, yani nüfusumuzun yüzde 77’sinin doğal gazın konforundan faydalanıyor olmasını önemli görüyorum. 2018 yılında da yaklaşık 1,8 milyar liralık yatırım ile 2,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 94 ilçeye daha doğal gaz arzına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl ayrıca doğal gazı olmayan Şırnak, Hakkari ve Artvin’e de bu hizmeti götürüyor, böylece 81 vilayetimizin tamamının doğal gazın temizliği ve rahatlığı ile buluşturmuş oluyoruz. 2018 yılı sonunda doğal gazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak. Böylece ülkemiz genelinde doğal gaz arzı sağlanan kişi sayısı 64,5 milyona çıkacak” diye konuştu.

Son 15 yılda en büyük yatırım hamlesinin enerji sektörüne yapıldığını belirten Erdoğan, geçen 15 senede enerji ve doğal gaz kaynakları noktasında ve bu sektörlerde yapılan toplam yatırım miktarının yaklaşık 172 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

Erdoğan, “Bunun 41,3 milyar lirasını bizzat devlet kurumlarımızın gerçekleştirdiği kamu yatırımları oluşturuyor. Kamunun sadece petrol ve doğal gaz sektöründeki yatırım tutarı yaklaşık 27 milyar liradır. Doğal gaz dağıtım sektöründe son 15 yılda, dağıtım şirketlerimizin yaptığı toplam yatırım 11,2 milyar lirayı aşmıştır. Madencilik, petrol arama, elektrik üretimi ve dağıtımı gibi alanlara baktığımızda da benzer bir tabloya şahit oluyoruz. Oralarda da ülkemizin enerji bağımlılığını azaltacak, vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin enerjiye ulaşımını kolaylaştıracak, kaynak ve güzergah çeşitliliğini sağlayacak bir çok kritik adımın atıldığını görüyoruz. Dünyadaki gelişmiş ülkelerin artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için nükleer güç santrallerine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini görüyoruz. Türkiye olarak biz de küresel ekonominin gidişatını, enerji sektöründeki yeni teknolojileri ve gelişen imkanları da hesaba katarak planlamalarımızı yapıyoruz. Fransa, Japonya, Rusya ve Amerika gibi aralarında zengin doğal gaz ve petrol kaynağına sahip 30’un üzerinde ülkenin kullandığı imkanlardan bizim istifade etmememiz düşünülemez. Son 15 yılda şahit olduklarımız bize adında ‘yeşil çevre’, ‘doğa’ gibi sıfatlar bulunan kurumların aslında birer kamuoyu yönlendirme şirketleri olduğunu göstermiştir. Bunun için artık maskelere değil, o maskelerin altında saklanan gerçek yüzlere bakıyoruz. En çarpıcı örneğini Gezi olaylarında yaşadığımız şekilde bunların ne ağaçla, ne yeşille ne de çevrenin korunması ile hiçbir alakaları yoktur. Bunların küresel ekonomiyi kontrol altında tutmayı amaçlayan çevrelerin tetikçiliğini yapan, onların çıkarları için diğer ülkelere saldıran lejyonerlerden başka bir şey olmadığı da ortadadır. Ne zaman ülkemiz dışa bağımlılığını azaltacak, kendi kaynaklarını devreye alacak bir atılım yapsa hemen farklı kisveler altında bunlar sahneye sürülüyor. Kömür üretiminden hidroelektrik santrallerine, nükleer enerjiden madenlerimizin ekonomiye kazandırılmasına kadar her meselede bu tarz kampanyalarla karşılaşıyoruz. Artık biz bu yapıları çok iyi tanıyor kime ve neye hizmet ettiklerini de çok iyi biliyoruz. Bu sebeple de milletimizin kafasını karıştırmak için ortaya attıkları iddiaları dikkate almıyoruz” şeklinde konuştu.

“Onları biz orada tezeğe, kömüre bırakamayız”

 Herkesin doğal gazın temizliğini rahatlığını yaşamasını istediğini belirten Erdoğan, “Yeteri kadar karlı görmediği için dağıtım şirketlerinin girmek istemediği ilçelerimize devlet olarak bu hizmeti bizzat götürmek kaynak israfı değil, tam tersine kaynakları milletin emrine vermek demektir. Biz bu millete aşığız. Ne yapalım, özel sektör gitmiyorsa bizim görevimiz, devlet olarak biz gideriz. Çünkü onları biz orada tezeğe, kömüre bırakamayız. Hanımefendiliğini doğal gazın huzuru ile de yaşasın diyoruz. Kardeşlerimizin sevinci, mutluluğu, gönüllerinden gelecek bir ‘Allah razı olsun bu hükümetimizden’ demesi mükafat olarak bize yeter de artar bile. Bizim analarımız bu çileyi az mı çekti. Benim anam 5 kat binanın bodrumuna iner, oradan kömürü taşır, o yetmez, zaten bir odada soba var, orada yakar, bütün pislik, kömür kokusu ortada. Sabah kalktığında kalkmışsın anan sobayı temizler. Bu çileyi analarımız çekti. Şimdi analara bunu çektirmeyelim. Bir konfor ortaya getirelim. Bunu beraber yapacağız, milletçe yapacağız. Devletimiz bunu dört bir yana götürmeye muktedirdir ve bunu götüreceğiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından hediye takdim edildi. ‘101 İlçeye Doğalgaz Hizmete Alım Töreni’, kurdele kesilmesi ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi