Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından, Afşin-Elbistan Linyit Havzası karstik akifer susuzlaştırması ve obruk oluşumu konulu bir çalıştay düzenlendi.

Maden Sahaları Daire Başkanlığı organizasyonunda yapılan çalıştaya; EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Kulalı, Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin, ODTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil, Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ekmekçi, Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Enstitüsünden Prof. Dr. Yusuf Kaan Kadıoğlu ve Prof. Dr. Selma Kadıoğlu, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Hasan Çetin ve Prof. Dr. Mahmut Çetin, Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci ile Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Kazım Görgülü, Prof. Dr. Mustafa Değirmenci ve Yrd. Doç. Dr. Yavuz Gül, Maden Tetkik ve Arama Uzmanları, EÜAŞ Uzmanları ile Park Teknik A.Ş. yetkilileri olmak üzere toplam 60 kişilik bir heyet katıldı.


EÜAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Halil Alış, yaptığı açılış konuşmasında; Afşin-Elbistan Kömür Havzasının toplam 4,8 Milyar ton görünür rezervi ile Ülkemiz linyit rezervlerinin yüzde 32'ini oluşturduğunu belirterek, havzanın elektrik enerjisi üretimindeki önemine vurgu yaptı.
Havzada son 4 ay içerisinde gelişen obruk oluşumlarının havzadaki güvenli ve sürdürülebilir madencilik koşullarının devam etmesi açısından önemine değinen Alış, obruk oluşumları nedeniyle Afşin-Elbistan B Termik Santralının durdurulduğunu, her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca atık taşıma ve depolama işine tekrar izin verilmiş olsa da, ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi raporları refere edilerek konunun Kahramanmaraş Valiliğine de iletildiğini ifade etti.
Genel Müdür Halil Alış, Afşin-Elbistan Havzasındaki işlerin öncelikli hale geldiğini, bu çalıştay sonunda bu konularda bir karar oluşturulursa bir fayda sağlamış olacağımızı belirtti. Alış, havzada bulunan iki maden işletmesinde zor koşullarda çalışıldığını, gelişen obruklara yönelik tüm sorun ve çözümlerin değerlendirilerek bilimsel yöntemlerdeki gelişmelere paralel olarak yeni bakış açıları kazandırılıp çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Ekonomik ve stratejik açıdan çok değerli olan Linyit havzasındaki mevcut çalışmaların havzaya yapılacak yatırımları etkileyeceğini vurgulayarak programa katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
Çalıştay'ın moderatörlüğünü de yapan Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin ise, heyelan olaylarından bu güne nasıl gelindiğine dair kısa bir özet vererek başladığı konuşmasında, Çöllolar Sahasında YAS seviyesinin kömür tabanına kadar düşürülmesinin zorunlu ve gerekli olup olmadığı, Şev eğiminin YAS seviyesine göre mi yoksa kömür tabanında kayma yüzeyi oluşturduğu ifade edilen siyah kil bandlarının stabilite koşullarına göre mi belirlenmesi gerektiği, karst drenajı ile obruk oluşumları arasındaki ilişkinin ortaya konulması ve karst drenajına devam edilip edilmemesi, edilmesi halinde hangi seviyede karst drenajı yapılması gerektiği hususlarının tartışılması ve bu şekilde Çalıştayın, EÜAŞ'ın karar oluşturmasına katkı sağlaması yönündeki beklentilerini aktardı.


Programın sabah oturumunda 4, öğleden sonraki oturumda ise 3 olmak üzere; Afşin-Elbistan Linyitleri Karst Drenajı, Çöllolar Kömür Sahasında Revize İş Programı-1 Kapsamında Drenaj İle İlgili Yapılan Çalışmalar, Obruk ve Çatlak Oluşumları, Doğan Site ve Çevresindeki Karstik Çöküntü Alanları, Elbistan Termik Santral Alanlarında Obruk Oluşumu Nedenleri Jeolojik Petrografik ve Jeokimyasal veriler, Gömülü Yeraltı Boşluklarının Belirlenmesinde Yer Radarı Yöntemi Uygulamaları ve Elbistan obruklarının Belirlenmesinde Öneriler, Çöllolar Kömür sahası Susuzlaştırma Faaliyetleri ve Değerlendirilmesi ve Çöllolar Kömür Sahası Entegre Susuzlaştırma Projesi Alanında Gözlenen Obrukların Olası Oluşum Mekanizması ile İlgili Ön Değerlendirme sunumları gerçekleştirildi.
Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin, sunumlar tamamlandıktan sonra yapılan tartışmalarda dile getirilen hususları da değerlendirdiği kapanış konuşmasında, çalıştayın genel bir değerlendirmesini yaparak tüm sorunların bilimsel çalışmalar doğrultusunda özverili bir şekilde en kısa sürede çözüme kavuşturulmasının uygun olacağını belirtti.
Taştekin, obruk oluşumları ile ilgili olarak Afşin-Elbistan Havzası güney bölümünde ve Çöllolar Kömür Sahası mücavirinde, son 4 ay içinde meydana gelen 4 adet "Obruk" oluşumu üzerine, EÜAŞ tarafından MTA, Çukurova Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin görevlendirildiğini, inceleme ve raporlama sürecinin devam ettiğini ve bunların sonuçlarına göre sahada çalışmalara devam edileceğini ifade etti. Bunların yanında, uluslararası danışmanlık firmaları ile de görüşüldüğüne değinerek çalıştaya katılım sağlayan herkese katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Editör: Haber Merkezi