Afşin-Elbistan Kömür Havzası E Sektöründeki 1 milyar 217 milyon ton linyit kömürü için Susuzlaştırma Planı ve Optimum Şev Tasarımı kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.

"Afşin-Elbistan Kömür Havzası (E) Sahası Hidrojeolojik ve Jeoteknik Değerlendirme, Susuzlaştırma Planı ve Optimum Şev Tasarımı Yapılmasına Dair Danışmanlık Protokolü" kapsamında, Maden Sahaları Daire Başkanlığı ile Cumhuriyet ve Hacettepe Üniversiteleri Danışmanlık Heyetleri arasında havza sahasında yürütülen "Akifer Testleri" ile ilgili toplantı gerçekleştirildi.

Maden Sahaları Daire Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Hacettepe Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Levent Tezcan tarafından sahadaki çalışmaların ilerleyişi ve testlere katılan mühendislere verilecek eğitim ile ilgili sunum yapıldı.

"12.Ocak 2015 tarihinde, Kışlaköy (A), Çöllolar (B), C, D ve E sektörleri olmak üzere 5 sektöre ayrılan Afşin-Elbistan Kömür Havzası E sektörünün yatırıma açılması amacıyla eksik etütlerin tamamlanarak kavramsal maden işletme planı hazırlanması için MTA ve üniversiteler ile işbirliğiyle SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü (CÜ-MMF) ile Kuruluşumuz arasında "Afşin-Elbistan Kömür Havzası (E) Sahası Hidrojeolojik ve Jeoteknik Değerlendirme, Susuzlaştırma Planı ve Optimum Şev Tasarımı Yapılmasına Dair Danışmanlık Protokolü" imzalanmıştı.  

Bu protokol kapsamında; 4,8 milyar ton linyit rezervine sahip ve Türkiye linyit rezervinin % 33'üne karşılık gelen Afşin-Elbistan Kömür Havzasının, yine sahip olduğu 1,217 milyar ton kömür rezervi ile 35 yıl boyunca 3000 MW kurulu güçteki bir termik santrali besleyebilecek kapasitede olan E Sektöründe; güvenli ve sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin yürütülebilmesi için, hidrojeolojik parametrelerin bilimsel gerçekler doğrultusunda yeniden belirlenmesi amacıyla Kuruluşumuzca Akifer Testlerinin gerçekleştirilmesi ve Akifer parametrelerinin belirlenmesi kararlaştırıldı.

Ardından Cumhuriyet Üniversitesi Danışmanlık Ekibi ile Maden Sahaları Daire Başkanlığı ve AEL İşletme Müdürlüğü personeli tarafından, E sektörünün hidrojeolojik modelinin kurulması ve Akifer parametrelerinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilecek Akifer Testleri için karotlu sondajlardan elde edilen karot örnekleri ve kuyu logları esas alınarak kuyu dizaynları ve teçhiz planları hazırlandı.

Yapılan planlama doğrultusunda, 03 Mayıs 2016 tarihinde; 1 adet pompaj ve 3 adet gözlem kuyusundan oluşan 9 adet test grubunda başlayan Akifer Testlerine, Danışman Heyetinin gözetiminde EÜAŞ mühendisleri tarafından devam edilmektedir. İlk olarak kademeli pompa testleri ile başlanan testlerde veriler doğrultusunda kullanılacak optimum debi miktarı belirlenerek sabit debili 1. testler yapılarak pompaj ve gözlem kuyularına ait düşüm zaman grafikleri elde edildi.

Elde edilen Akifer Test verileri sonrasında; Değerlendirme Eğitimi 15-16 Haziran 2016 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Levent Tezcan tarafından Akifer Testlerde görevlendirilmiş mühendislere testlerden elde edilen düşüm-zaman grafiklerini değerlendirmek amacı ile "Aquifer Test Pro 2016" programı kullanılarak uygulamalı eğitim verildi.

25 Haziran 2016 tarihinde 2. sabit debili test ve 3. sabit debili testlerinin yapılması için Afşin Elbistan E Sektöründe arazi çalışmaları devam etmektedir. "

Toplantıya; Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin, Maden Etüt Proje Müdürü Ebru Ata,  Maden Mühendisleri ile AEL İşletme Müdürlüğünden Maden Mühendisleri  katıldı.

Editör: Haber Merkezi