Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin-Elbistan kömür sahası için özel olarak hazırladığı master plana göre ruhsat sahasında bulunan arkeolojik alanlar ve sit alanlarının taşınması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında ön protokol imzaladı.

7,6 milyar ton ile Türkiye linyit rezervinin yüzde 50’sinden fazlasını elinde bulunduran EÜAŞ’ ait Afşin-Elbistan Linyit Havzası yatırıma açılması yönünde, Maden Sahaları Daire Başkanlığı tarafından çalışmalar devam ediyor. Afşin-Elbistan Havzasında yaklaşık 3 milyar tonluk linyit rezervine dayalı olarak kurulması planlanan toplam 6000 MW termik santraller için; yeni termik santrallerin kurulması ve elektrik enerjisi üretim kapasitelerinin belirlenmesi, kömür stoku, su kaynakları, çevresel yatırımlar, imar ve iskân durumları ve havzadaki kültür varlıklarını içeren master planda; arkeolojik sit alanları belirlenirken havzada maden işletmeciliği açısından ciddi bir tehdit oluşturan yer altı sularının maden işletme alanından uzaklaştırılması ve havzanın hidrojeolojik yapısı kapsamlı bir şekilde ele alındı.

EÜAŞ uhdesindeki ruhsat sahalarında bulunan arkeolojik sit alanlarının taşınması amacıyla izlenecek yol haritasının belirlenmesi ve bu iş için bir protokol hazırlanması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilgili Müze Müdürlükleri ile EÜAŞ-Maden Sahaları Daire Başkanlığı arasında Maden Sahaları Daire Başkanlığı’nda bir toplantı geçekleştirildi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden Kazılar Genel Müdürlüğü Kazılar Daire Başkanı Köksal Özköklü, Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları ile Arkeolog Sevgi Gürdal ve Maden Sahaları Daire Başkanı Daire Başkanı Cumali Taştekin, Maden Etüt Proje Müdürü Ebru Ata, Maden İşletme ve Bakım Müdürü A.Metin Özdamar, Maden Etüt Proje Müdür Yardımcısı Harun Burcu, Proje Teknik Şefi Özge Güçiz ve Maden Mühendisi Volkan Çakırlı katıldı.

Toplantı sonunda bir protokol taslağı hazırlanmış ve işleme alındı. Bu toplantıda EÜAŞ’ın ruhsat sahalarında bulunan ve maden planlaması ve işletmeciliği açısından engel teşkil eden arkeolojik sit alanlarının taşınmasına yönelik yol haritası da belirlendi. 
Editör: Haber Merkezi