Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Afşin ­Elbistan bölgesindeki  2 bin 800 hektarlık bir alanı kapsayan Afşin Elbistan E Termik Santrali yatırım hazırlıklarına başladı.

Afşin Elbistan E Termik Santrali için çalışmalar başladı. 2 bin 800 hektarlık bir alanı kapsayan E sahasında 741 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Termik santral potansiyeli 3000 MW olan sahadaki kömür, E Santrali kurulduğunda 35 yıl yeterli olabilecek.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, imzalanan protokol kapsamında Afşin ­Elbistan Kömür Havzası E sektörünün yatırıma açılması amacıyla ‘Afşin­ Elbistan Kömür Havzası E Sahası Hidrojeolojik ve Jeoteknik Değerlendirme, Susuzlaştırma Planı ve Optimum Şev Tasarımı Yapılması'na dair danışmanlık çalışmalarını tamamladı.

Yapılan protokol ile ilgili olarak EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “E sektörünün yatırıma açılması amacıyla eksik etütlerin tamamlanarak, kavramsal maden işletme planı hazırlanması için MTA ve üniversiteler ile işbirliği çerçevesinde imzalanan protokol kapsamında; sektöründe güvenli ve sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin yürütülebilmesi için hidrojeolojik parametrelerin bilimsel temelde yeniden belirlenmesi amacıyla kuruluşumuzca pompa testlerinin gerçekleştirilmesi ve akifer parametrelerinin belirlenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Cumhuriyet Üniversitesi Danışmanlık Ekibi ile Maden Sahaları Daire Başkanlığı ve AEL İşletme Müdürlüğü personeli ile E sektörünün hidrojeolojik modelinin kurulması ve akifer parametrelerinin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilecek pompa testleri için karotlu sondajlardan elde edilen karot örnekleri ve kuyu logları esas alınarak, kuyu dizaynları ve teçhiz planları hazırlandı.

Sahada yürütülen çalışmaları değerlendirmek üzere; Maden Sahaları Daire Başkanlığı personeli Maden Etüt Proje Müdürü Ebru Ata, Maden Mühendisleri Özge Güçiz, Melike Er, Begüm Ceren Erkoç ile Jeoloji Mühendisi Hanife Demir, Cumhuriyet Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ahmet Demirci, Prof. Dr. Kazım Görgülü, Yrd. Doç. Yavuz Gül, Yrd. Doç. Dr. Salih Yüksek, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Selim Durutürk, Arş. Gör. Bahadır Şengün ve Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Levent Tezcan'ın da katılımıyla bir teknik gezi düzenlendi. Afşin­Elbistan Kömür Havzası Kışlaköy Açık İşletmesi, Çöllolar Açık İşletmesi ve E sektöründe yerinde incelemelerde bulunuldu” denildi.

Türkiye linyit rezervinin yüzde 33’üne karşılık gelen, 4,8 milyar ton linyit rezervine sahip ve Kışlaköy (A), Çöllolar (B), C, D ve E sektörleri olmak üzere 5 sektöre ayrılan Afşin ­Elbistan Kömür Havzasının E ton kömürün 35 yıl boyunca 3000 MW kurulu güçteki bir termik santrali besleyebilecek potansiyeli bulunuyor. 

Editör: Haber Merkezi