Çelik Doğalgaz Hattında Son Kaynak Yapıldı!

Afşin-Elbistan-Divriği doğalgaz boru hattı çalışmaları kapsamında Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından Güvercinlik mahallesine bırakılan ana vana ile Afşin ve Elbistan'a gaz akışını sağlayacak Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu (RMS) arasındaki son bağlantı yapıldı.  Artık BOTAŞ'ın RMS istasyonu kabulüyle doğalgaz hattına gaz verilmesinin önünde hiç bir engel kalmayacak.

Afşin ve Elbistan'ın daha temiz bir havaya kavuşması için dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve o dönemde AK Parti Grup Başkanvekili olan Mahir Ünal tarafından sözleşmesi imzalanan doğalgaz ana dağıtım şebekesi ile şehir içi dağıtım hattındaki son bağlantı, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi.

BOTAŞ'ın ana hat üzerine bıraktığı ve 70 bar basınca sahip ana vana ile şehir içi şebekesine ait son bağlantının gerçekleştirilmesi için çalışmalar sabah saatlerinde başladı. BOTAŞ ekipleri ve şehir içi dağıtım işinin yüklenicisi olan ARMADAŞ görevlileri, son bağlantı öncesinde vanaların yer aldığı bölgede dijital cihazlarla sürekli gaz kaçağı ölçümü yaptı. Ana hatta doğalgazın bulunması nedeniyle olası yangın ve yaralanmalara karşı itfaiye ile 112 Acil Servis ekipleri çalışmanın yapılacağı alanda hazır bekletildi.

Görevliler, ilk olarak ana vananın ucunda bulunan boruyu, soğuk kesme yöntemiyle keserek gaz akışına hazır hale getirdi. Vinç yardımıyla getirilen bağlantı borusu, büyük bir dikkatle ana boruya kaynaklandı. Kaynaklama ve izolasyon ile sızdırmazlık çalışmalarının her aşaması, BOTAŞ ekiplerince anbean denetlendi. Çalışmalar, gece saatlerinde tamamlandıktan sonra, yaklaşık 1 yıldır açılmayı bekleyen ana gaz vanası ilk kez açılarak şehir içine gaz ulaştıracak Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu'na (RMS) kadar doğalgaz bağlantısı sağlandı.

Çalışmalarla alakalı bilgi veren Afşin-Elbistan ARMADAŞ Şube Müdürü Cihangir Turan, "Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) ana vanası ile Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonu (RMS) ile BOTAŞ vanası arasındaki son bağlantı yapıldı. BOTAŞ'ın, RMS istasyonu kabülüyle  birlikte, Elbistan'da Sanayi Sitesi'nde ve Afşin'de Yatılı Bölge Okulu'nun karşısında kurmuş olduğumuz Bölge regülatörlerimize (BR) kadar gaz gitmiş olacak.  Hatlarımızda istediğimiz an gazımız mevcut olacak. Şuan bulunduğumuz noktada BOTAŞ'a ait olan tesiste 70 bar basınçlı doğalgaz mevcut" bilgisini verdi.

Turan, "Bugün itibariyle, RMS istasyonunun kabul işlemleri için BOTAŞ'a müracaat ediyoruz." dedi.

Bu süreci en kısa zamanda tamamlayıp, iki hafta içerisinde her iki ilçeye de doğalgaz hizmetinden faydalandıracaklarını ifade eden Afşin-Elbistan ARMADAŞ Şube Müdürü Cihangir Turan, “RMS istasyonunda yapılan son kaynak ile Çelik hat imalatı tamamlanmış oldu” dedi.

Afşin'de 15 Ekim itibariyle doğalgaz kullanımının başlayacağını belirten Turan, " Afşin ve Elbistan'da 10 güne kadar sözleşmeleri yaparak proje onay safhasına geçeceğiz. Burada işlemimiz bittikten sonra BOTAŞ'a RMS istasyonumuzun kabulü ile ilgili müracaatımızı yapacağız. BOTAŞ, Ekim ayının 10-15 i gibi kabule geldiği zaman tüm hattımıza gaz vermiş olacağız.

Elbistan ve Afşin'i 2'şer bölgeye ayırdık. Elbistan'da Battalgazi ve Ceyhan mahalleleri ile Orhangazi mahallesinin bir kısmı Ekim ayının en geç 15'ine kadar doğalgaz vereceğiz. Afşin'de ise ilk etapta Afşinbey Mahallemize, Kale Mahallemizin bir kısmına ve Efsus Turan Mahallemizin Atlaskent kısmında vatandaşlarımız 15 Ekim itibariyle doğalgaz hizmetinden faydalanmış olacak. İlk aşamamızda ise Ekim ayının sonunda veya Kasım ayının ilk haftasında servis kutusu bıraktığımız Yeşilyurt, Pınarbaşı ve Kale Mahallesinin kalan kısmı olmak üzere 3 mahallemizi doğalgaza kavuşturmak istiyoruz. İnşallah servis kutusu bıraktığımız her yerde 31 Ekim itibariyle doğalgaz vereceğiz. Şuan çalışmalarımız son hızıyla sürüyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi