Afşin’de daha önce yapılamayan kapalı cerrahi yöntemi ile ameliyat işlemlerine başlandı. 2 haftada 3 hastaya izsiz ameliyat olarak da isimlendirilen SILS yöntemi başarılı bir şekilde uygulandı.

Afşin Devlet Hastanesi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Ahmet Atasever, Tek Kesiden Laparoskopik Cerrahi (S.I.L.S) yöntemi hakkında bilgiler verdi.

Dr. Ahmet Atasever, “ Tek kesiden laparoskopik cerrahi ile artık birçok ameliyat göbek deliğinden gerçekleştirilebiliyor. Bu ameliyat sayesinde ise hastanın vücudunda hiç bir iz kalmıyor.” dedi.

Halk arasında kapalı ameliyat yöntemi olarak bilinen laparoskopik yöntemle fıtık, safra kesesi, apandisit karın içi organlardan biyopsi ve tanı amaçlı laparoskopi gibi bir çok  operasyonun Afşin Devlet Hastanesinde yapıldığını ifade eden Dr. Atasever, “Hastalarımız kapalı yöntemle yaptığımız apandisit, safra kesesi, fıtık ameliyatlarından sonra ek özel durumlar olmaması halinde ertesi gün taburcu olmakta ve kısa süre içinde işlerine dönebilmektedir.

Standart laparoskopik yöntemde genellikle 3-4 farklı yerden yapılan ve boyutu 1cm’yi geçmeyen kesiler ile operasyon gerçekleştirilmektedir. Ancak uyguladığımız SILS yöntemi ile tüm operasyonu göbek içinden yapılan tek küçük kesi ile gerçekleştiriyoruz. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatların hastanede kalış süresi, ameliyat sonrası ağrı, kesi yerinde fıtık, yara yeri enfeksiyonu ve yara izi gibi durumlarda üstünlüğü gösterilmiştir. SILS yönteminde tüm bu avantajlara ek olarak özellikle kozmetik açıdan belirgin üstünlük gözlenmektedir. Kesi yeri göbek deliği içinde kaldığı için hastanın çoğu zaman farkedilen bir yara izi dahi olmamaktadır. Daha az kesi yapıldığı içinde kesi yerlerinde oluşan ağrı daha az olmaktadır. Ancak her yöntemin hastaya özel bir şekilde değerlendirildiği, her yöntemin her hastada uygun olmayabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi